Pillar of Fire roept op tot protest: “Jeruzalem is van Israël”

Jack van der Tang van Pillar of Fire
Jack van der Tang van Pillar of Fire.

DEN HAAG | “Opstaan en onze stem verheffen heeft meer impact dan wij ons realiseren.”

Dat zegt Jack van der Tang van de pro-Israëlische hulporganisatie Pillar of Fire. Hij roept sympathisanten van Israël op om aanstaande zondag massaal naar het vredesoverleg in Parijs af te reizen.

De organisatie wil dit weekend demonstreren tegen de VN-conferentie die daar plaatsvindt, onder leiding van de Franse president François Hollande en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry van de Verenigde Staten. Het doel van deze conferentie is om te komen tot de zogeheten ’tweestatenoplossing’; de erkenning van een Palestijnse staat naast Israël.

Ook Nederland is één van de zeventig landen die zal deelnemen aan de conferentie. De VN wil Israël mogelijk dwingen om Oost-Jeruzalem, waar de Oude Stad ligt, als hoofdstad van de Palestijnse staat te erkennen. Genoeg reden voor Pillar of Fire om een demonstratie te organiseren voor een onverdeeld Jeruzalem.

Lees ook: ‘Steun Israël, niet de bezetting’

Opstaan heeft meer impact

Pillar of Fire hoopt dat er zoveel mogelijk mensen naar Parijs komen, die zich zullen aansluiten bij Joodse organisaties die voor de Israëlische ambassade samenkomen van 11.00 tot 12.30 uur. “Opstaan en onze stem verheffen heeft meer impact dan wij ons realiseren”, zo laat oprichter en directeur Jack van der Tang van Pillar of Fire weten. Hij refereert hierbij aan Brussel, waar een grote groep mensen zich in 2011 verzamelde voor het Europees Parlement. Ook toen werd er vergaderd over een ’tweestatenoplossing’, en was er sprake van dat Oost-Jeruzalem zou worden erkend als hoofdstad van Palestina.

“Wij stonden daar met een eigen podium en een geluidsinstallatie. Toen we naar huis reden, kreeg ik een telefoontje: ‘Weet je wat er is gebeurd?’ Tijdens de demonstratie was er een kleine brand in het gebouw van het Europees Parlement, waardoor iedereen naar buiten moest en iedereen kwam te staan bij het plein waar wij stonden. De naam van het elektriciteitsbedrijf was Eliah. Vanaf dat moment heb ik verstaan dat opstaan belangrijk is.”

Bezorgd over Parijs

Van der Tang liep twee weken geleden al met het idee rond, maar bleef er over twijfelen. “Dat doe ik altijd. Het is belangrijk dat er wat gebeurt, maar op dat moment wist ik nog niet wat. Het is ook heel wat om te organiseren. Toen werd het ook nog verplaatst van 14.30 uur naar 11.00 uur, wat praktisch onhaalbaar leek. Ik liet weten te twijfelen, waarop men in een noodoproep liet weten: ‘Alsjeblieft kom!'” Afgelopen zondagochtend hakte hij de knoop door: “Ik ga!” Hij legt uit: “Ik heb begrepen dat men in Israël zeer bezorgd is over Parijs. Dat is alleen al reden genoeg om te gaan.”

‘Als we er maar staan’

Pillar of Fire beoogt verder met haar haar aanwezigheid de Joodse bevolking in Frankrijk bemoedigen. Jack van der Tang vertelt: “Frankrijk is overwegend katholiek. Vanuit de Franse protestantse gemeenschap zal er dus niet veel steun verwacht worden. Daarom is het zo belangrijk dat wij dit doen. Joodse mensen die via-via van onze actie hoorden, hebben al laten weten hoe bemoedigd ze waren.” Inmiddels hebben zich al tientallen mensen gemeld en heeft de organisatie kleine bussen gehuurd voor het vervoer. Hij zegt: “Het gaat daarbij in principe niet eens om met hoeveel mensen we er staan. Als we er maar staan.”

Lees ook: Gideonsbende proclameert zondag in Parijs

Zondag 15 januari vertrekken deelnemers al vroeg in de ochtend met 9-persoonsbussen om 05.30 uur vanaf de Kerketuinweg 10 in Den Haag. Deelname kost 50 euro. Gratis overnachting is mogelijk. Meer informatie over dit event? Lees de oproep van Ruud Dankelman op Facebook.

2 Reactiesop"Pillar of Fire roept op tot protest: “Jeruzalem is van Israël”"

 1. We waren 11 maart in Den Haag. We gingen naar Kerketuinenweg 10 om mee te doen
  met gebed voor de Verkiezingen.
  Wat bleek? De loods was leeg en er stond op een afschrift: Verhuisd
  Naar een ander adres. Wij naar het andere adres. Ook daar was niets te zien.
  Wij komen uit Friesland en vragen ons af hoe en wat.

  Met vriendelijke groet,
  Willy Born
  Berlikum
  0518-461478
  epostborn@gmail.com

 2. “Wij stonden daar met een eigen podium en een geluidsinstallatie. Toen we naar huis reden, kreeg ik een telefoontje: ‘Weet je wat er is gebeurd?’ Tijdens de demonstratie was er een kleine brand in het gebouw van het Europees Parlement, waardoor iedereen naar buiten moest en iedereen kwam te staan bij het plein waar wij stonden. De naam van het elektriciteitsbedrijf was Eliah. Vanaf dat moment heb ik verstaan dat opstaan belangrijk is.”

  Ik kan niet nalaten om te melden, dat ik een lach niet kon onderdrukken..

Geef een reactie