Voordewind (CU), opperrabbijn en burgermeester Utrecht bij Chanoekaviering

Eerdere Chanoekaviering in Utrecht, met links rabbijn Heintz. Beeld: Chabad Utrecht

UTRECHT | De stichting Vrienden van de Joodse Gemeenschap van Utrecht organiseert donderdag 29 december voor de zesde keer een openbare viering van Chanoeka, het Joodse feest van het licht. De bijeenkomst vindt opnieuw plaats op het plein achter het stadhuis in de binnenstad, aan de Korte Minrebroederstraat, met diverse prominente gasten.

Joel Voordewind, lid van de Tweede Kamer bij de ChristenUnie, heeft zijn medewerking toegezegd. Ook Utrechts burgemeester Jan van Zanen en opperrabbijn Binyomin Jacobs zullen een korte toespraak houden, meldt de organisatie. Op het podium staat de grote achtarmige Chanoekakandelaar. Tijdens de avond zullen daarvan met één licht zes van de andere lichten worden ontstoken, omdat de viering in Utrecht op de zesde dag van het (acht dagen durende) feest valt. De viering begint om 19.00 uur en duurt een klein uur. Er zijn diverse traditionele Joodse hapjes te koop.

“Alle inwoners van Utrecht en omstreken zijn van harte welkom”, aldus de Utrechtse orthodox-joodse rabbijn Aryeh Heintz, die de bijeenkomst zal openen. De Chanoekalichten zijn volgens hem “een symbool van religieuze vrijheid voor alle volkeren”.

Achtergrond van het Chanoekafeest is de bevrijding van Jeruzalem van jarenlange Syrische overheersing en de herinwijding van de Tempel door de Joodse Makkabeeën in het jaar 164 voor onze jaartelling. Niet alleen de overwinning van een klein Joods leger op een overmachtige vijand was in die tijd een wonder. Ook het verhaal dat slechts een klein kannetje olie – normaal gesproken genoeg om een kandelaar slechts een dag lang te laten branden – het nu acht dagen uithield, wordt in het jodendom als een wonder beschouwd. Chanoeka is vooral een huiselijk feest, met zang bij het aansteken van de kaarsen, en met spelletjes en toneelstukjes over de Makkabeeën. In elk Joods gezin wordt op elke dag van het acht dagen durende feest op de achtarmige Chanoekakandelaar een lichtje aangestoken. Op de vooravond van de eerste dag begint men overal ter wereld met het eerste lichtje en elke volgende avond komt er een lichtje bij.

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is er tijdens het Chanoekafeest in steeds meer plaatsen van de wereld een openbare viering, vaak in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de plaatselijke of nationale overheid. Jaarlijks zijn presidenten, premiers en burgemeesters daarbij betrokken en steken zij een of meer van de acht Chanoekalichten aan. In Nederland gebeurt dit al ruim twintig jaar in onder meer Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Amersfoort, Arnhem, Groningen en Maastricht.

De organisatie zoekt nog een aantal vrijwilligers om tijdens de avond te helpen.

Geef een reactie