50 jaar na Zesdaagse Oorlog in 1967

Dirk van Genderen.

Afgelopen week werd gevierd dat Israel de Zesdaagse Oorlog van 5 tot 10 juni 1967 op een wonderlijke wijze overleefde en zelfs het oostelijke deel van Jeruzalem, Judea en Samaria heroverde.

De herdenking op de Jeruzalemdag werd juist gevierd tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Israel.

Hanoch Maoz was één van Israëlische militairen die de Oude Stad van Jeruzalem heroverden op Jordanië. Hij zat bij de groep die de gesloten Sionspoort opblies, zodat de troepen de Oude Stad konden binnentrekken richting de Klaagmuur.
De kogels vlogen hem om de oren. Naast hem werden soldaten geraakt, bommen explodeerden, maar hij ervaarde dat hij op een bovennatuurlijke wijze werd gespaard. Dat raakte hem zo, dat hij tot geloof kwam in Jesjoea, de Messias.

Na de oorlog zag Hanoch Maoz dat Psalm 122:2 letterlijk werd vervuld: ‘Onze voeten staan binnen uw poorten, Jeruzalem’. Voor hem was de bevrijding van Oost-Jeruzalem een vervulling van Lucas 21:24: ‘Jeruzalem zal door de heidenen vertrapt worden, totdat de tijden van de heidenen vervuld zullen worden.’

In die Zesdaagse Oorlog stond het voortbestaan van Israel absoluut op het spel. De overmacht was enorm, en toch overleefde Israel en won zelfs bezet gebied terug. Het waren zes dagen, vol van wonderen. U ziet een korte impressie (in het Engels) via de link ‘Six days of wonder’.

Tijdens de Jeruzalemdag benadrukten zowel premier Benjamin Netanyahu als president Reuvlin Rivlin dat Israel nooit meer de Oude Stad, het oostelijke deel van Jeruzalem, zal weggeven. ‘Jeruzalem is het hart van de staat Israel,’ aldus Rivlin, ‘en de Kotel (Klaagmuur) is het hart van Jeruzalem.’

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "50 jaar na Zesdaagse Oorlog in 1967"

Geef een reactie