Onlangs haalde de Amerikaanse president Donald Trump de voorpagina van veel kranten met zijn beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
Dit leidde tot veel ophef en verontwaardiging, maar veel Nederlanders staan achter hem, ondanks het besluit van onze regering om de VN-resolutie te tekenen waarin Trump wordt opgeroepen om zijn besluit terug te draaien. Een opmerkelijke reactie kwam er vanuit Guatemala, wat besloot om ook hun ambassade naar Jeruzalem te verhuizen.
Onlangs zijn twee Nederlandse burgers een petitie gestart om de Tweede Kamer op te roepen om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
Om de volgende redenen bevelen wij deze petitie van harte bij u aan:
- De V.S. hebben Jeruzalem in 1995 al (her)erkend als hoofdstad van Israël
De beslissing die nu aan Donald Trump toegewezen wordt, is feitelijk niet van hem, maar al in 1995 wettelijk in de Verenigde Staten vastgelegd. De wet werd elk half jaar heroverwogen en standaard werd er getekend voor de volgende periode van 6 maanden uitstel van de uitvoering van deze wet. President Trump brengt dus alleen een al 12 jaar oude wet eindelijk ten uitvoer. Eén van de achterliggende gedachten is dat het vredesproces al die tijd nog niets heeft opgeleverd, dus dat het hoog tijd is voor een nieuwe aanpak. - De Nederlandse ambassade was tot 1980 in Jeruzalem gevestigd.
Historisch gezien heeft Nederland dus feitelijk Jeruzalem altijd al erkend als hoofdstad van de Israëlische staat. Omdat het vredesoverleg al bijna 40 jaar niets heeft opgeleverd, is het hoog tijd om voor een andere aanpak te kiezen en onze historische bondgenoten te steunen en de Palestijnen op deze manier duidelijk te maken dat langer talmen over het vredesproces niet langer een acceptabele omgang met de vrede is.
De ambassade is destijds met name onder druk van islamitische staten naar Tel Aviv verhuisd, terwijl deze nooit om politieke redenen in West-Jeruzalem was gevestigd. Diverse Nederlandse politieke partijen waren toen dan ook tegen het besluit. Nu is gebleken dat deze partijen gelijk hebben gehad en er nog steeds geen vrede is, zou de Nederlandse regering er goed aan doen om te laten zien dat zij serieus overwegen om de ambassade terug te verplaatsen naar Jeruzalem, mede als middel om de Palestijnse vertegenwoordigers weer serieus aan tafel te krijgen. - De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat
Als zij Oost-Jeruzalem claimen, dan is er niets op tegen dat Jeruzalem zelf weer wordt erkend als hoofdstad van Israël. Iedere staat heeft dan gewoon zijn eigen hoofdstad en die zouden bij een tweestatenoplossing vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan. - Jeruzalem is de stad van God
De Bijbel is duidelijk over het belang van Jeruzalem voor zowel Joden als christenen. Jeruzalem ligt in het centrum van de aarde en de hele wereld bemoeit zich al met deze stad. Israël is door God aan het Joodse volk gegeven en de belangrijkste stad van het land is in de hele geschiedenis Jeruzalem geweest. - Dit jaar bestaat de staat Israël 70 jaar
Een extra reden om achter het volk van Israël te gaan staan en als volk onze stem naar Israël te laten horen. De staat Israël heeft sinds haar oprichting in 1948 veel strijd gekend. Keer op keer werd zij aangevallen door de vijandige volken om hen heen, maar keer op keer redde de Here hen, soms op wonderlijke wijze, en heeft voorkomen dat de staat werd vernietigd. - Het vredesproces levert tot nu toe niets op
Al decennialang proberen allerlei partijen, overheden, onderhandelaars en militairen om tot een “oplossing” te komen voor vrede in de regio. Het gaat te ver om hier de hele geschiedenis uit te diepen, maar we mogen zonder probleem concluderen dat het vredesproces tot nu toe niets heeft opgeleverd.
Daarom is het hoog tijd voor een nieuwe aanpak. Als we doorgaan met het doen van hetzelfde kunnen we nooit op een ander resultaat rekenen. Het is dus hoog tijd om een nieuwe aanpak te proberen en te zien waar dat ons brengt. - De erkenning van Jeruzalem betekent niet automatisch een verandering in politieke standpunten ten aanzien van het vredesproces
Zoals president Trump ook al verklaarde, zal de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël niet betekenen dat de politieke standpunten of de inzet om te komen tot een vreedzame oplossing veranderen. Dit wordt vaak wel als automatische conclusie getrokken, maar omdat de Palestijnen slechts Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat zien, staat de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël het vredesproces niet in de weg.
De auteurs van dit manifest roepen lezers op om de petitie te ondertekenen die november 2017 is gelanceerd.
Jerusalem is en blijft voor altijd de ondeelbare hooftstad van ISRAEL,ook al gaat deze wereld op z,n kop staan! het is immers GOD,s plan!