Rabbijn: help Holocaustoverlevenden de winter door

In Israël leven zo'n 60.000 Holocaustoverlevenden in armoede. Beeld: Israel365

BET SHEMESH | Rabbijn Tuly Weisz, kleinzoon van overlevenden uit Auschwitz, is een actie gestart voor Holocaustoverlevenden die niet rond kunnen komen.

“Terwijl velen zich het Heilige Land voorstellen als een warme woestijn, is dat in de meeste delen van Israël niet het geval. De winterwinden zijn bruut en de avonden zijn ijskoud en vochtig”, zegt de uit Amerika geëmigreerde Israëliër over zijn nieuwe campagne voor de media-organisie Israel365.

“In Israel zijn er vandaag de dag zo’n 60.000 Holocaustoverlevenden die beneden de armoedegrens leven. Dat betekent dat ze zich onvoldoende voedsel, medische zorg of opwarming kunnen veroorloven. Veel van deze Holocaustoverlevenden, wiens familie vaak grotendeels is vermoord, zijn op hun oude dag volledig op zichzelf aangewezen. Dat breekt simpelweg mijn hart”, aldus Weisz, die zelf zijn opa recent verloor.

“Laat deze overlevenden geen pijn lijden van depressie, sociaal isolement en afnemende gezondheid. Zegen hen zodat ze de laatste jaren van hun leven met waardigheid en respect kunnen leven”, vertelt Weisz. Hij hoopt op massale steun vanuit christelijk-evangelische hoek. Met zijn Breaking Israel News, een website die de laatste actualiteiten met profetieën verbindt, richt hij zich op die groep christenzionisten.

De rabbijn uit Bet Shemesh haalt Leviticus 19:32 aan:

Sta op voor oude mensen en betoon hun respect. Toon ontzag voor je God: ik ben HaShem (lett. de Naam, red.).

Een gift van zo’n 150 euro geeft een overlevende de hele week een warme maaltijd, aldus Weisz.

1 reactieop"Rabbijn: help Holocaustoverlevenden de winter door"

  1. Froukje Zondervan | 19/01/2018 om 19:08 | Beantwoorden

    Klopt het dat Rabbijn Tuly Weizs € 150,- per week nodig heeft om 1 persoon elke dag een warme maaltijd te geven?
    Omdat we zelf regelmatig in Israël zijn weet ik dat het eten daar duur is, maar 150 euro voor 1 persoon, vind ik wel heel veel. Het Hineni restaurant in Jeruzalem kan veel meer mensen met hetzelfde bedrag een warme maaltijd geven. Voor € 5,- heb je in het Hineni restaurant al een warme maaltijd.

Geef een reactie