Amstelveen krijgt Joods oorlogsmonument

Foto: Levi Zoutendijk

In de gemeente Amstelveen komt een monument er nagedachtenis aan de deportatie van haar joodse inwoners. Het herdenkingsmonument voor de Joodse oorlogsslachtoffers komt aan de Prins Bernhardlaan, in de ‘gouden hoek’ van Amstelveen, bij de gesloopte en door flats vervangen voormalige Kweekschool van het Leger des Heils. Het monument wordt op 21 april 2020 onthuld, die datum valt samen met Jom Hashoa. Het monument herinnert aan de 167 Joodse inwoners van Amstelveen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Voor deze locatie is gekozen onder meer omdat het op loopafstand ligt van het al bestaande oorlogsmonument bij de entree van het Broersepark en dichtbij de voormalige woning van burgemeester Haspels, die tijdens de oorlog een zeer positieve rol heeft gespeeld tegen de bezetter en de anti-Joodse maatregelen in Amstelveen. De kweekschool van het (verboden) Leger des Heils werd destijds in beslag genomen door de Duitsers.

Piet Cohen

Het monument is ontworpen door de Amstelveense industrieel ontwerper en beeldend kunstenaar Piet Cohen (1935). Het bestaat uit een paneel van corten-staal, van een meter hoog en drie meter breed waarin de namen en leeftijden van de Amstelveense Joodse slachtoffers zijn gegraveerd. De leeftijden variëren van zes maanden tot in de 90 jaar. Boven het paneel wordt een gevouwen briefje geplaatst met een tekst. Dat is een verwijzing naar de briefjes die tijdens de deportatie uit de trein werden gegooid. Bij het monument komt een zitelement. Er is ook voldoende gelegenheid voor bijvoorbeeld herdenkingsbijeenkomsten en schoolklassen.

Een van de grootste littekens

Wethouder Herbert Raat (VVD) ziet het monument als een middel om het historisch besef bij de Amstelveners te laten groeien. “Wat de Joodse gemeenschap is overkomen in de Tweede Wereldoorlog is een van de grootste littekens van Amstelveen. En wij willen ervoor zorgen dat deze geschiedenis zichtbaar in herinnering gebracht en niet vergeten wordt. Een herdenkingsmonument heeft de volle steun van de gemeenteraad,”

– – – – –

Bronvermelding
Datum:  21-11-2019
Beeld:    https://www.amstelveenz.nl/
Website: Nieuwsbrief N.I.K.

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Amstelveen krijgt Joods oorlogsmonument"

Geef een reactie