President Rivlin: ‘Een tijd van ongekende duisternis’

Foto: Levi Zoutendijk

President Reuven Rivlin overhandigde donderdag Knesset-spreker Yuli Edelstein een formele kennisgeving dat het mandaat van Benny Gantz om een ​​regering te vormen was afgelopen, nadat de leider van de partij Blue & White een dag eerder had gefaald in de taak.

Voor het eerst in de geschiedenis van Israël is het mandaat om een ​​regeringscoalitie te vormen nu in handen van de Knesset. Als 61 wetgevers kunnen hun steun voor een mede-MK ondertekenen om binnen de volgende 21 dagen een regering te vormen, wanneer die persoon hiermee wordt belast zal hij 14 dagen krijgen om te proberen een regering samen te stellen. Zo niet, dan gaat het land opnieuw naar de stembus.

“Dit is een tijd van ongekende duisternis in de geschiedenis van de staat Israël,” vertelde Rivlin Edelstein tijdens een ceremonie in de residentie van de president in Jeruzalem.

“Dit is een van de belangrijkste tijden voor het doorzoeken van de ziel die de staat Israël heeft gekend,” zei hij. “Ik wil u eraan herinneren dat deze ellendige politieke situatie komt na een tweede ronde van verkiezingen, die de Israëlische burgers werd opgedrongen nadat de 21e Knesset besloot zichzelf te ontbinden.” ( op aandringen van Netanyahu)

“Laten er geen illusies zijn”, waarschuwde Rivlin in een oproep aan Knesset-leden, “deze politiek van verstoring moet stoppen. Jullie politieke lot is niet belangrijker dan de oude persoon in een ziekenhuis, de kinderen in het speciaal onderwijs, de slachtoffers van geweld in de Arabische sector, de inwoners van het zuiden – joods, Arabisch, ultraorthodox en seculier – die bescherming nodig hebben tegen raketvuur en de vrouwen die onderdak nodig hebben”.

“Doe de komende 21 dagen niet aan het bouwen “blokken” of nieuwe partijtjes. Jullie moeten allemaal naar hun geweten kijken en één vraag beantwoorden: ‘Wat is mijn plicht jegens de staat Israël?” Zei hij.

Knesset voorzitter Yuli Edelstein aanvaardde Rivlin’s aankondiging als de vertegenwoordiger van de Knesset, die nu de sleutels van het premierschap bezit, en zei dat hij “alles zal doen om de vorming van een brede coalitie die het volk van Israël zal dienen” te helpen vormen.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   21–11-2019
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:     Screenshot Youtube
Website: https://www.joods.nl/

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "President Rivlin: ‘Een tijd van ongekende duisternis’"

Geef een reactie