Amsterdamse SGP-lijsttrekker Paula Schot wil antisemitisme bestrijden

AMSTERDAM | Het opkomend antisemitisme in Amsterdam moet (h)erkend worden en er moet harder tegen worden opgetreden. Dat zegt Paula Schot (24), lijsttrekker van de SGP in Amsterdam.

Hiermee sluit ze zich aan bij ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, die eerder hetzelfde geluid liet horen.

Het is voor het eerst dat de SGP in Amsterdam vertegenwoordigd is, en gelijk ook met de jongste lijsttrekker van Amsterdam. En ze is vrouw, een kwestie die gevoelig ligt binnen de orthodoxe achterban.

Eerder was Schot twee jaar actief als bestuurslid SGP-jongeren. Door de contacten die ze daar opdeed, werd ze nu gevraagd voor het lijsttrekkerschap in Amsterdam. Volgens de SGP-lijsttrekker is er in Amsterdam vanaf het begin van de verkiezingscampagnetijd al verandering gekomen in hoe er met antisemitisme wordt omgegaan. “Toen we net begonnen met de SGP-campagne was de Joodse gemeenschap en het opkomend antisemitisme echt onderbelicht. Zo waren er partijen die opkwamen voor de moslimgemeenschap, wat heel goed is natuurlijk, maar de Joodse gemeenschap bleef achter. Ik ben blij dat dit tijdens de verkiezingstijd al is veranderd.”

Amsterdam Joods Akkoord

Recent tekende een meerderheid van de in Amsterdam gevestigde politieke partijen – in totaal tien partijen – het zogenaamde Amsterdam Joods Akkoord. Met dit akkoord, dat geïnitieerd werd door de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS), beloven de partijen zich in te zetten om de veiligheid van de Joodse gemeenschap in Amsterdam te waarborgen. Aanleiding was een reeks van incidenten bij het Joodse restaurant HaCarmel. In korte tijd werd het restaurant driemaal belaagd, waarbij het restaurant vernield werd, besmeurd met eieren en mayonaise en begin deze maand nog een voorruit aan diggelen ging. Met de ondertekening van het akkoord zeggen de politieke partijen een miljoen euro toe om de Joodse gemeenschap, waaronder ook Joodse restaurants als die van HaCarmel (beter) te beveiligen. Drie partijen ondertekenden het akkoord echter niet; de Partij voor de Dieren (PvdD), BIJ1 van Sylvana Simons en Denk.

Onderwijs

In het Joods Amsterdam Akkoord wordt ook specifiek het onderwijs genoemd. Schot meent dat het onderwijs een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen van antisemitisme. Dat er tegenwoordig ook veel leraren zijn die geen les meer durven geven over de Holocaust, is volgens haar zorgwekkend, en is iets dat aangepakt moet worden. “In eerste instantie moet het schoolbestuur natuurlijk regelen dat een leraar de ruimte krijgt. Het gemeentebestuur kan de scholen weer ondersteunen, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van trainingen, waarin docenten leren om bepaalde onderwerpen wel bespreekbaar te maken.” Die weerbaarheid is belangrijk, meent ze. Dat geldt volgens haar voor alle ‘lastige onderwerpen’. “Het is belangrijk dat ze zich niet klein laten maken door de leerlingen. Dat ze hen ook leren dat het ok is om een andere mening te hebben, en dat je iemands mening niet kunt verbieden. De Holocaust is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis, die je aan de orde moet kunnen stellen in een klaslokaal.” Ook in het integratieproces moet het volgens haar een onderwerp zijn. “Daarbij mogen nieuwkomers tijdens de inburgering best leren dat ze te maken krijgen met de verschillende groepen religies, en hoe we daar hier in Nederland mee omgaan: dat verschillende groepen en verschillen in denken heel goed naast elkaar kunnen bestaan.”

Lees ook: Steen tegen de ruit van Joods restaurant Amsterdam

Opvallend

Met de Joodse gemeenschap onderhoudt ze een nauwe band. Al voordat ze lijsttrekker werd, kwam ze bij het Joods restaurant HaCarmel, dat te maken kreeg met antisemitisch geweld, om haar steun te laten blijken voor de restauranteigenaar. “Dat was op initiatief van de SGP. De eigenaar was er erg blij mee.” Daarnaast voerde ze recent – op een Symposium tegen antisemitisme – diverse gesprekken, onder andere met opperrabbijn Jacobs en Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW). Ook bezocht ze op uitnodiging de synagoge, onder andere om een dienst bij te wonen. Die ontmoetingen en gesprekken heeft ze als zeer leerzaam ervaren: “Wat ik het meest opvallend vind, is dat de Joodse gemeenschap zo streng beveiligd moet worden. In een tolerante stad als Amsterdam zou je dat toch niet denken? Het is eigenlijk absurd. Dat zelfs de kinderen van een Joodse school onder begeleiding van de marechaussee naar school moeten. Veel mensen beseffen dat niet, weten het niet of we zijn het normaal gaan vinden, dat het zo is. Elke Amsterdammer zou veilig over straat moeten kunnen”, zegt ze. “Of je nu Jood bent of moslim.”

Lees ook: Segers in HaCarmel: ‘Ik schrik van verhaal Joodse jongere’

Prioriteit

De SGP streeft ernaar om met minstens een zetel in het gemeentebestuur te komen. Van daaruit wil Schot zich graag verder hard maken voor de Joodse gemeenschap. Het Joods Amsterdam Akkoord is wat Schot betreft ook goed getimed in verkiezingstijd. “Hier kunnen we de raadsleden ook aan houden. Het moet zichtbaar zijn voor de Joodse gemeenschap dat het gemeentebestuur van Amsterdam zich hieraan houdt.”

Ze zegt: “Laten we hier vooral prioriteit van maken. Het is mooi dat we met de meerderheid van de partijen een front kunnen vormen, en dus ook snel resultaat zullen boeken. Dat is dan ook gemakkelijker om mee aan de slag te gaan.”

1 reactieop"Amsterdamse SGP-lijsttrekker Paula Schot wil antisemitisme bestrijden"

  1. Het is ronduit mesjogge dat de Joodse gemeenschap(pen) zo zwaar beveiligd moet(en) worden.

    God zij dank voor dit geluid, het geld en de plannen ten behoeve van de Joodse gemeenschap.

    Moge er na vandaag meer gemeenteraden zijn, waarin volksvertegenwoordigers zitten die het Woord Gods als een lamp voor hun voeten en een licht op hun pad gebruiken.

    Oproep aan een ieder die dit leest, om te blijven bidden voor de regering als wel het plaatselijk bestuur, met smeken en dankzegging.

    Shalom aleinu v’al kol Jisrael.

Geef een reactie