‘Antisemitisch geweld zwaarder straffen’

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

DEN HAAG | Zwaardere straffen voor geweld tegen Joden en extra bescherming voor ex-moslims. Daarvoor pleit ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

De ingeslagen ruiten op het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam eind 2017 zijn Gert-Jan Segers niet in de koude kleren gaan zitten. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat de charge van de 29-jarige Palestijnse vluchteling geen aanslag was, maar slechts vernieling en inbraak. De man stond na een paar dagen alweer op vrije voeten. Dat leidde tot veel onbegrip, met name binnen de joodse gemeenschap.

“Als er een ideologisch motief is, dan is het ook bedreigender voor een grotere groep. Wanneer iemand een ruit ingooit, hoeft niet iedereen daar bang naar te kijken. Maar als iemand het gemunt heeft op leiders van de joodse gemeenschap, moet een hele groep angstig over de schouder kijken”, zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in een interview met het Algemeen Dagblad. Hij pleit daarom voor betere bescherming van Joden en andere minderheden, strengere straffen voor daders en meer dialoog.

Ook roept Segers imams op om ex-moslims met rust te laten. “Het is bittere noodzaak dat ze opstaan en zich uitspreken. Dat geldt in dezelfde mate voor christenen die bijvoorbeeld gemengde gevoelens hebben over het homohuwelijk. Je standpunt daarover mag geen rol spelen in de vrijheid en veiligheid die we individuen gunnen. Dan moet je echt opstaan en zeggen: niet in mijn naam. Daarom zeg ik de islamitische leiders ook: dit antisemitisch denken komt bij jullie voor. Dit heeft blijkbaar een voedingsbodem, waardoor uiteindelijk tot daden wordt overgegaan.”

De fractieleider wijst verder op de ‘exodus’ van Joden uit Frankrijk, waar na een reeks incidenten in de afgelopen jaren duizenden families voorgoed de koffers pakten. “Ook hier hoor ik geluiden dat joodse jongeren zeggen: onze toekomst is niet in Nederland. Dan breekt mijn hart. Het is echt mijn nachtmerrie dat zoiets hier ooit zou gebeuren.”

Lees het hele interview op AD.nl

Geef een reactie