Politici solidair met Joods restaurant

Foto: Levi Zoutendijk

AMSTERDAM | Een delegatie van de SGP at donderdagavond een koosjere maaltijd in restaurant HaCarmel om solidariteit te tonen met de Joodse eigenaars. Een 29-jarige man sloeg vanmorgen met een Palestijnse vlag de ruiten in van het Amsterdamse restaurant.

Op Twitter riep SGP-woordvoerder Arnoud Proos op om de eigenaren een hart onder de riem te steken door donderdagavond te gaan eten bij het koosjere restaurant. ‘Een daad van liefde tegenover een daad van haat’, noemt Proos de actie. Behalve Proos schoven ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, VVD-Kamerlid Han ten Broeke en ChristenUnie-politici Joël Voordewind en Don Ceder aan. Tot verrassing van de gasten in het restaurant kwam ook de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On langs.

Daniël Bar-On, een van de eigenaren van het restaurant, vertelt aan de NOS dat vooral het gevoel van solidariteit overheerst. “We moeten geen angst zaaien. We proberen gewoon goed voor elkaar te zijn.”

De actie is waarschijnlijk een reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Die beslissing leidde tot woede, protest en veroordeling in de Arabische wereld. Ook paus Fransiscus, de Franse president Macron en de linkse oppositie in Israël omschreven de beslissing als ‘onhandig getimed’ en volgens hen in strijd met het internationaal recht.

De ruitenbreker is door de politie opgepakt. De politie verklaart de zaak als vernieling te behandelen. Over de achtergrond van de 29-jarige dader is nog weinig bekend.

De beelden van het incident zijn hieronder te zien. De politie gebruikte bij de aanhouding pepperspray en wachtte op versterking, alvorens de man tegen de grond te werken. Hij is vervolgens in de cel gezet.

Geef een reactie