Arafats mislukte poging, terroristen mee te smokkelen

Foto: Levi Zoutendijk

Slechts twee maanden na de ondertekening van de Oslo-akkoorden en de oprichting van de Palestijnse Autoriteit zou PLO-leider Arafat hebben geprobeerd vier terroristen met zijn autocolonne de Gazastrook binnen te mokkelen. Een poging die mislukte.

Zoals het nieuwsportaal Arutz 7 vandaag berichtte, maakte Avi Dichter, Likoed politicus en voormalig directeur van de Israëlische geheime dienst Shin Bet, vorige maand tijdens een interview details bekend over een mislukte poging van de Palestijnse Autoriteit om terroristen het land binnen te smokkelen.

Tijdens het interview, in een conferentie georganiseerd door de zionistische organisaties Im Tirtzu en Canadezen voor de Wettelijke Rechten van Israël, herinnerde Dichter aan het incident dat zich slechts twee maanden na de oprichting van de Palestijnse Autoriteit in 1994 voordeed.

Hij kreeg toen een verontrustend telefoontje van een Shin-Bet officier, die merkte dat Yasser Arafat, toen president van de Palestijnse Autoriteit, er bij zijn terugkeer uit Egypte naar Israël groter uitzag dan normaal.

Arafat zat in een Mercedes-konvooi en de Shin Bet realiseerde zich al snel dat Arafat iemand smokkelde. Vanwege de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie hadden zij echter geen toestemming om de auto’s te inspecteren totdat zij over de nodige informatie en bewijzen beschikten.

Het bleek dat vier aartsterroristen het presidentiële konvooi van de Palestijnse Autoriteit binnengesmokkeld waren. Drie terroristen verstopten zich ieder in de kofferbak van een Mercedes. De vierde terrorist, Jihad al-Amarin, lag op de achterbank, terwijl Arafat zelf op hem zat.

Arafat moest de terroristen terugsturen naar Egypte, nadat de Israëlische premier Jitzchak Rabin hem een ultimatum had gesteld en dreigde anders alle onderhandelingen af te breken. Volgens Dichter werd de zaak door de Palestijnen afgedaan met de woorden ‘dus we hebben een vergissing gemaakt’.

‘Alsof het iets triviaals was, dat de president van de Palestijnse Autoriteit aartsterroristen in zijn eigen auto smokkelde”, aldus Dichter, die de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk acht voor het mislukken van de vredesprocessen in Oslo.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:        04-09-2019
Auteur:        Redactie Israel Today
Website:      http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Arafats mislukte poging, terroristen mee te smokkelen"

Geef een reactie