Archeologie: Mozaïek ontdekt in synagoge op Golan

In de oude stad Majdulia werd in 2014 de restanten van een synagoge ontdekt. Daarin is een mozaïek aangetroffen, dat het vroegste bewijs is van het versieren van een synagoge op de Golanhoogten, berichtte de Universiteit van Haifa begin december.

Op de foto ziet u, hoe een archeoloog restanten opgraaft van een mozaïek uit de derde eeuw van een synagoge in de oude stad Majdulia. Daarbij word kennelijk ook een moderne metaaldetector gebruikt. (Foto: Universiteit van Haifa).

De kleurrijke mozaïeken uit de derde eeuw, waarop poten van dieren en andere ontwerpen te zien zijn, laten een verschuiving zien in het Joodse leven in de tijd na de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem in het jaar 70, na een opstand tegen de Romeinen. Het decoreren van het gebouw van 13 x 23 meter wijst er op, dat de functie verschoof van studiezaal naar gebedshuis, een openbare ‘mini-tempel’.


Overblijfselen van een mozaïek uit de derde eeuw van een synagoge, gevonden in de oude stad Majdulia, in de Golanhoogten.

De oude stad Majdulia, in het verre noorden van het land, werd ten tijde van de val van de Tweede Tempel in de 1e eeuw opgericht. Geleerden dachten eerder dat er na de val van Gamla – het Masada van het noorden – in het jaar 67 weinig Joodse aanwezigheid in het gebied was. De recent ontdekte mozaïeken, die in zeer slechte staat zijn, kunnen erop wijzen, dat de Joodse gemeenschap niet alleen is doorgegaan, maar dat zij ook veel aandacht heeft besteed aan de inrichting van de openbare ruimte, schrijft The Times of Israel.

Overgenomen van Israeltoday.nl.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Mozaïek ontdekt in synagoge op Golan"

Geef een reactie