Palestijnse ‘mensenrechtenorganisaties’ weigeren EU-subsidie om terreurbanden

Meer dan 130 Palestijnse ‘mensenrechtenorganisaties’ weigeren een subsidieovereenkomst te tekenen met de Europese Unie, omdat de EU eist dat de groepen beloven geen EU-gelden over te maken naar erkende terreurgroepen. De NGO’s weigeren hiervoor te tekenen en ontvangen liever géén geld, dan dat ze stelling nemen tegen terrorisme.

Volgens ‘mensenrechten’-activist en woordvoerder Shawan Jabarin, die in het verleden is veroordeeld vanwege zijn banden met de terroristische PFLP, beschouwen de Palestijnen de terreurgroepen slechts als ‘politieke partijen’. Dat zegt Jabarin tegen The New Arab. De organisaties hebben een protestbrief gestuurd naar de EU-vertegenwoordiger in de Palestijnse gebieden.

Dat de Palestijnse NGO’s moeite hebben met het verwerpen van terrorisme is niet verrassend: uit onderzoek blijkt dat tientallen leden van terreurbewegingen Hamas en PFLP betrokken zijn bij Palestijnse organisaties die pleiten voor BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) tegen Israel.

De resultaten van dit onderzoek werden begin 2019 gepubliceerd door het Israëlische ministerie van Strategische Zaken. Een aantal van de organisaties hebben ook subsidies van Nederland ontvangen, en/of onderhouden banden met lokale BDS-bewegingen in Europa. In het rapport genaamd ‘Terrorists in Suits‘ worden de nauwe banden tussen Palestijnse terroristen en verschillende BDS-organisaties uiteengezet.

Volgens het ministerie van Strategische Zaken wordt de BDS-campagne door Palestijnse terreurbewegingen gezien als een aanvulling op hun strijd tegen de Joodse staat. Terroristen van met name Hamas en de PFLP hebben verschillende NGO’s in de Palestijnse gebieden, Europa, Noord-Amerika en Zuid-Afrika geïnfiltreerd om deze in te zetten in hun aanvallen op Israel. Daarnaast worden de organisaties gebruikt om fondsen te werven voor de terreurbewegingen, zo concludeerde het ministerie van Strategische Zaken.

Verschillende terreuractivisten, voor een groot deel ook veroordeeld voor hun terroristische activiteiten, bekleden hoge functies in BDS-organisaties. In het rapport komen meer dan dertig namen naar voren, waaronder zelfs een aantal die veroordeeld zijn voor moord. Dat de BDS-organisaties nu weigeren de EU-overeenkomst te tekenen bewijst het gelijk van Terrorists in Suits, zo laat het ministerie van Strategische Zaken weten in een verklaring.

Dit artikel van Hidde van Koningsveld is overgenomen van het CIDI

Wees de eerste die reageert op "Palestijnse ‘mensenrechtenorganisaties’ weigeren EU-subsidie om terreurbanden"

Geef een reactie