Archeologie: National Trail, 1000 km lopen

De Israel National Trail, die Israël van noord naar zuid doorkruist, is ruim 1000 km lang, en brengt je naar gebieden in het noorden en zuiden waar de twaalf verspieders nooit zijn geweest. Hij is speciaal opgezet voor wandelaars die het Heilige Land te voet willen ontdekken.

De Israel National Trail, ‘Shvil Israel’, is bedacht door Avraham Tamir, een journalist. Hij liep de Appalachian Trail in het oosten van de VS en dit bracht hem op het idee om ook in Israël zo’n route op te zetten. De wandelroute werd geopend in 1995. National Geographic rekent de route tot de 20 beste ‘epic hiking trials’ van de wereld. Het pad wordt onderhouden en gemarkeerd met oranje-blauw-witte strepen door het Israel Trail Comité. Verder wordt het wandelen van de route ondersteund door de zoge­naamde ‘Trail Angels’. Dit zijn mensen die hikers gratis of in ruil voor een tegen dienst eten en onderdak aanbieden.

De route, tussen Eilat in het zuiden en Dan in het noorden, doorkruist geheel Israël, en vermijdt Palestijnse en militaire gebieden. Het pad voert langs indruk­wek­kende geberg­tes, in diepe kloven en door weel­de­rige natuurgebieden, door woestijnen en moderne steden. Trek er wel 40 tot 60 dagen voor uit wanneer je de gehele trial wilt lopen, met 20 tot 25 km per dag. Of loop de route in gedeelten, hij is verdeeld in 12 secties. Je kunt de route van zuid naar noord lopen, of andersom, rekening houdend met het jaargetijde.

Wanneer je de route van zuid naar noord loopt, is februari een goed moment om te starten. De woestijn is dan nog niet zo heet als in de zomermaanden, maar je moet de eerste dagen wel veel voedsel en vooral water meesjouwen. Tegen de tijd dat je in Galilea bent, is het daar warm en staan de velden in bloei.
Wanneer je de route bij Dan in het noorden begint, is september een goed startmoment. De temperaturen dalen, en tegen de tijd dat je in de woestijn bent, is het er niet meer zo heet, terwijl in het noorden de winterregens vallen. De hete zomer­maanden en de natte wintertijd zijn ongeschikt om te wandelen.

Bronnen: Vakanties-israel.nl (met kaart), lukaszsupergan.com (veel informatie en foto’s!), Israeltrail.
Foto: De Ramonkrater in de Negev woestijn.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: National Trail, 1000 km lopen"

Geef een reactie