Archeologie: Soldaten bidden in synagoge in Gaza

Voor het eerst sinds tientallen jaren hebben soldaten, die tegen Hamas strijden, gebeden in de oude synagoge van Gaza, maakte rabbijn Michel Freund, hoofd van Shavei Yisrael, bekend. Joden zijn teruggekeerd naar Gaza!

De synagoge werd in het jaar 508 gebouwd in de Byzan­tijnse periode. Hij werd in 1965 ontdekt door Egyptische archeo­logen in de oude haven­stad van Gaza, die toen de naam Maiumas of El Minah (de haven) droeg; tegen­woordig ligt de historische plaats in het Rimal-district van Gaza-stad.

De Egyptische archeologen identificeerden het gebouw eerst als een kerk, tot er een opmerkelijk mozaïek werd gevonden van drie meter hoog en 1,90 m breed, waarop een persoon staat afgebeeld, spelend op een harp. Helaas is het gezicht bij de opgraving beschadigd. Eerst dacht men aan een vrouwelijke heilige, of aan Orpheus, een figuur uit de Griekse mythologie. Maar de Hebreeuwse letters דויד (DWID) maakten duidelijk dat koning David was afgebeeld. Het gebouw was dus een synagoge.

Nadat Israël in de Zesdaagse Oorlog in 1967 de Gaza­strook veroverde, werd het mozaïek voor restauratie naar het Israel Museum over­gebracht. De mozaïekvloer van de synagoge is nu te bewonderen als een bewijs van de rijke geschiedenis van de regio, in het Museum van de Barmhartige Samaritaan. Dit is gelegen aan de weg van Jeruzalem naar Jericho, vlakbij de stad Ma’ale Adumim.

Bronnen: Israel365, RefDag, Jerusalem Post.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Soldaten bidden in synagoge in Gaza"

Geef een reactie