Archeologie: Tempel in vlammen, Jeruzalem verwoest

Na vier jaar strijd hadden de Romeinen de Joodse opstand nog niet onder controle gekregen. Dan besluit Titus het groot aan te pakken: Romeinse legioenen sluiten in het jaar 70 aan de vooravond van Pesach de stad van drie kanten in met tien­duizen­den geoefende legionairs en hun geavan­ceerde wapentuig.

Zij streden tegen een Jeruzalem dat door interne twisten sterk was verzwakt. Gedeelten van Jeruzalem waren hiervoor verwoest, en voorraden waren verbrand. Toch streden de Joden met heldenmoed, maar wat konden zij doen tegen de Romeinse katapulten die zware stenen tegen de hoge muren wierpen, en de stormrammen?

Op een pijnlijk realistische manier toont de film de wanhopige, heldhaftige strijd die de Joodse strijders voerden om hun geliefde stad te verdedigen … tot hun laatste druppel bloed. De Tempel werd verwoest op de 9e van de maand Av, Tisha be’Av, een datum die in juli of augustus valt, een nationale treurdag waarop meerdere rampen voor het Joodse volk plaatsvonden. De tempelschatten werden als oorlogsbuit meegevoerd naar Rome en zijn afgebeeld in de Triomfboog van Titus. Zijn ze daar nog, of zijn ze in de loop der eeuwen omgesmolten?

Bron: Megalim Institute

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Tempel in vlammen, Jeruzalem verwoest"

Geef een reactie