Archeologie: Tzippori Nationaal Park

Created with GIMP

Het is net of ze je aanstaart wanneer je naar haar kijkt, de oude dame afgebeeld in het mozaïek in een kamer van de ‘villa der rijken’ in Tzip­pori. Het is samen­gesteld uit 1,5 miljoen stukjes natuur­steen in 23 ver­schil­len­de kleuren.

In deze stad, nu een Nationaal Park, zijn nog meer mozaïeken te bewon­de­ren. Zo zijn bij voor­beeld een jacht­ta­fe­reel en beelden uit het dagelijks leven afge­beeld en taferelen bij de Nijl. Een beroemd mozaïek in de toiletruimte beeldt een drinkwedstrijd uit, waarbij de verliezer Herakles dronken op de grond ligt.


Een Nederlandse vertaling kan worden ingesteld.

De stad Tzippori, of Sepphoris, ligt op een heuvel in het hart van Galilea, 6 km ten noorden van Nazareth. Het is de hoofdstad van Galilea geweest, en werd de zetel van het San­he­drin nadat de Joodse geleerden na de Joodse opstand na het jaar 70 Jeru­za­lem moesten verlaten. Het is ook de stad waar rabbi Yehuda Hanasi de Mishna, een commentaar op de Torah, samenstelde. De Mishna is de kern van de Jeruzalemse en de Babylonische Talmoed.

In de oudheid was Tzippori een welvarende en goed voorziene stad met gepla­vei­de wegen. Je kunt nog steeds de sporen zien die Romeinse wagens hebben achter­ge­laten. De stad beschikte over een geavan­ceerd water­voor­zie­nings­systeem. Je kunt lopen door een deel van de twee onder­grondse reservoirs, die 4.300 m3 water kunnen bevatten. Omdat de bronnen zo weinig water gaven, moest water worden opgeslagen. Verder zijn er een marktplaats, badhuizen en een theater met 4500 zitplaatsen.

Bronnen: Israel Aktueel dec 2017, Park Authority, Wikipedia.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Tzippori Nationaal Park"

Geef een reactie