Bart Repko ‘opgeschrikt’ door aanslag Jeruzalem

Bart Repko in Jeruzalem. Beeld: NeverBeSilent

JERUZALEM | De Nederlandse christen en ‘wachter’ Bart Repko van NeverBeSilent is zondag in zijn woonplaats Jeruzalem “opgeschrikt door een onophoudelijk gehuil van sirenes.”

Een Palestijn reed die ochtend op de toeristische Armon Hanatziv-promenade in Oost-Jeruzalem met een truck in op een groep Israëlische soldaten. Yael Yekutiel (20), Shir Hajaj (22), Shira Tzur (20) and Erez Orbach (20) kwamen om het leven en worden maandag direct begraven, zoals in het jodendom gebruikelijk is. Zeker zeventien anderen raakten gewond, aldus Israëlische media.

De Arabische aanslagpleger (28) werd na wat Hamas een ‘heroïsche’ actie noemt, meteen neergeschoten door Israëlische veiligheidsdiensten. Op videobeelden is te zien dat Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever feestvieren om de gedode Joodse levens. Israël vreest na maanden van relatieve rust in Jeruzalem dat de aanslag andere jonge Palestijnen kan inspireren.

De aanval voltrok zich vlakbij het appartement van Bart Repko, die met zijn vrouw Joke al meer dan tien jaar in Israël woont en dagelijks gebedswandelingen maakt op de muren van de Oude Stad. Vorige week liep Repko nog met twee van zijn kleinkinderen op de populaire promenade. Hij genoot daar van “het geweldige uitzicht van de stad” – niet wetend dat de plek dagen later zou veranderen in een horrorscène.

Joodse gezinnen zijn door de aanslag opnieuw “in diepe rouw gedompeld”, schrijft Repko in een blog op zijn website. “In één van de psalmen die ik dikwijls proclameer wordt de stemming kernachtig weergegeven:
‘Ik (Israël) ben ten einde raad, U kent de weg die ik moet volgen, U weet dat op mijn pad een strik verborgen ligt. Ik kijk ter zijde en zie niemand die om mij (Israël) geeft, nergens een toevlucht voor mij, niemand die hecht aan mijn leven.’ (Psalm 142:4,5)”

Amerika

Repko, een uitgesproken christenzionist, hekelt de in zijn ogen anti-Israëlische houding van Amerika en in het bijzonder president Barack Obama. Onder hem is de vriendschap tussen Israël en Amerika “gereduceerd tot een houding van neerbuigende minachting”, vindt Repko. “Amerika leek een veilige haven, maar helaas zijn bovenstaande psalmwoorden van toepassing op deze kille vriendschap.”

Zal Donald Trump het tij doen keren?, vraagt Repko zich hardop af. “De verwachting onder de Joodse bevolking is groot. Het zou best kunnen dat de nieuwgekozen president een andere wind laat waaien. Toch verwacht ik niet dat Israël vol ontferming zal worden opgenomen in de universele volkenfamilie. In feite zou het isolement van Israël zelfs kunnen versnellen.”

‘De HEER ontbloot zijn heilige arm ten overstaan van alle volken, en de einden der aarde zien hoe onze (Israëls) God redding brengt.’ (Jesaja 52:10)

Repko, auteur van onder meer Steen door de ruit en Kom niet aan de hel, citeert de bovenstaande profetie in zijn blog. “Ik raak er steeds krachtiger van overtuigd dat wij getuigen zijn van een revolutionaire ommezwaai in Gods handelen met Israël en met de wereld. Ga maar na; tweeduizend jaar lang hebben ‘alle volken en de einden der aarde’ volop de gelegenheid gekregen om Gods lievelingsvolk Israël te zegenen, te troosten, voor hen op te komen, de weg te banen, stenen op te ruimen en ‘nooit te zwijgen om Sions wil’.”

Volgens Repko heeft Europa die gelegenheid finaal aan zich voorbij laten gaan. “Tweeduizend jaar lang hebben de volken – met name de christelijke volken – niet nagelaten om Israël het leven zuur te maken. We hebben Joden naar de brandstapel gesleept, gemarteld tijdens de inquisitie, doodgeknuppeld in de talloze pogroms, levend verbrand tijdens de kruistochten en gezwegen (!) gedurende de grootste menselijke ramp van de geschiedenis: de Holocaust.”

Na de genocide in de Tweede Wereldoorlog, waarbij zes miljoen Joden omkwamen, “trok God een dikke streep”, meent Repko. “Hij keerde zich weer naar zijn volk (Jes.54:7-10). Niet langer zou Israël zich als een lam naar de slachtbank laten leiden. De staat Israël werd [in 1948] geboren. Vernietigingsoorlogen werden gewonnen door Gods ingrijpen. Hij zou niet langer toestaan dat zijn volk opnieuw ten onder zou gaan. Integendeel.”

Repko, voormalig journalist en documentairemaker, voegt daaraan toe: “Tweeduizend jaar lang keek Hij toe, vandaag zullen we ontdekken dat God niet langer zal toestaan dat de volken sollen met zijn oogappel.”

Onvrede

“Irritatie maakt zich meester van de zwijgende meerderheid”, aldus Repko, verwijzend naar de Brexit, Donald Trump en Geert Wilders. “Men is het passieve, politiek correcte gebazel der politici meer dan zat.”

Repko: “Ik realiseer het me, geen al te bemoedigend stukje om het nieuwe jaar te beginnen. Toch vind ik het geweldig om vandaag te leven. Stel je voor, nooit eerder beleefden we een seizoen waarin gelovigen zo krachtig tot hun bestemming kunnen komen.”

“We lezen dat God zijn mouwen opstroopt en zich over zijn lievelingsvolk zal gaan ontfermen.
Ik kan je maar één ding aanraden: Stroop met Hem je mouwen op en ga actief in de bres staan voor Israël en het Joodse volk”, besluit de Nederlander.

2 Reactiesop"Bart Repko ‘opgeschrikt’ door aanslag Jeruzalem"

 1. Psalm 118:

  Het is beter tot den HEER toevlugt te nemen, dan op den mensch te vertrouwen.
  Het is beter tot den HEER toevlugt te nemen, dan op prinsen te vertrouwen.

  Anachnu ma’aminim bnei ma’aminim
  ve’ein lanu al mi lehisha’en
  ela ela al avinu
  avinu shebashamaim

  Yisrael Yisrael
  betach b’hashem
  ezram umeginam hu

  We zijn gelovigen, zonen van gelovigen
  Er is niemand anders op wie wij kunnen vertrouwen
  alleen alleen op onze Vader
  onze Vader in de Hemel

  Israel Israel
  Geloof in de Eeuwige
  Een Hulp en schild is Hij

 2. Michael Jacobs | 09/01/2017 om 21:05 | Beantwoorden

  Heel fijn dat Israël zulke trouwe vrienden heeft! Kol hakavod!

Geef een reactie