‘Bazuingeschal in de kerk’: drie redenen om de feesten te vieren

Foto: Levi Zoutendijk

LELYSTAD | De Bijbelse najaarsfeesten en gedenkdagen staan voor de deur. Joden vieren de komende weken Nieuwjaar,  Grote Verzoendag en het Loofhuttenfeest. Theoloog Richard Vos geeft in zijn nieuwsbrief deze week drie redenen waarom christenen die feesten mee kunnen vieren.

Vos was in de jaren ’90 één van de eersten binnen evangelisch Nederland die de Bijbelse feesten ontdekte en er onderwijs over geeft. In zijn nieuwsbrief schrijft hij dan ook over ‘bazuingeschal in de kerk.’ Dat verwijst naar woensdagavond 20 september, als het Joodse Nieuwjaar Rosh Hashana gevierd wordt, wat eigenlijk het Bijbelse Bazuinenfeest is.

De belangrijkste reden voor christenen om ze te vieren is dat de feesten het idee van God zelf zijn, aldus Vos. “Er is geen verbod voor de gelovigen uit de volken om dit feest met Israël mee te vieren. Hij gaf aan Israël een hele serie feestdagen, want het leven met Hem en de dingen die hij doet, mogen gevierd worden.”

“Want als Jezus ontbreekt op een ‘Bijbels feestje’ dan sla je de plank wel heel erg mis.”

Ten tweede wijst Vos erop dat de feesten een mooie gelegenheid bieden om iets van je geloof te delen. “Ik weet niet hoe dat zit met uw ongelovige vrienden en buren, maar ik neem ze niet zo gemakkelijk mee naar van die zwaar klinkende zaken als een eredienst of een onderwijsavond.” Het mag er op zo’n feest volgens Vos wel ontspannen aan toe gaan, met muziek, dans en een hapje en een drankje, “geen binnenkerkelijk feestje…  de feesten zijn gegeven voor het hele volk en bieden een mooie gelegenheid om te getuigen van Jezus. Want als Jezus ontbreekt op een ‘Bijbels feestje’, dan sla je de plank wel heel erg mis.”

Ten slotte vindt Vos het belangrijk omdat juist de najaarsfeesten heel specifiek vooruitwijzen naar de toekomst en Jezus’ terugkomst. “In de kerk hebben we eigenlijk geen feesten die wijzen naar de toekomst. Alle christelijke feesten wijzen terug naar wat God al heeft gedaan.”

Wettisch

De laatste jaren wordt in sommige kringen flink gediscussieerd over het wel of niet vieren van de feesten die God in het Oude Testament voorschreef aan Israël. Een vooraanstaand Israëlisch voorganger plaatste onlangs ook kanttekeningen bij de manier waarop dat soms gebeurt.

Vos ziet ook een gevaar in een te ‘wettische’ benadering van de feesten. “Dat geldt trouwens voor zowel vierders als niet-vierders. Want veel mensen die bezig zijn met de feesten gaan al heel snel van ‘ik mag’, naar ‘jij moet’. En van weersomstuit zeggen anderen dan weer, ‘ik wil niet’ en ‘jij mag niet’. Wettisch is dat je elkaar beoordeelt en op Gods rechterstoel gaat zitten. Wettisch zijn is als je zegt dat dat jij je Bijbel beter leest en verstaat dan die ander en dat je daar een twistpunt van wilt maken.”

De vieringen van de feesten die Vos zelf verzorgt, zijn bij Evangeliegemeente Reveil in Lelystad.

Wees de eerste die reageert op "‘Bazuingeschal in de kerk’: drie redenen om de feesten te vieren"

Geef een reactie