Bert Woudwijk werd Aryel Tsion: ‘Ik wil niemand kwetsen’

Aryel Tstion, vroeger bekend als Bert Woudwijk, gaf deze week een lezing op Urk en in Assen.

Door zijn bekering, zo’n tien jaar terug als charismatisch voorganger tot orthodox jood, geldt hij als omstreden in christelijk Nederland: Aryel Tsion.

De voormalig voorganger van de inmiddels opgedoekte evangelisch-messiaanse Shalom Gemeente uit Dordrecht reist deze week door Nederland voor een aantal lezingen over Israël.

Gisteravond was Tsion op Urk om te vertellen over zijn werk in wat hij ziet als het Beloofde Land voor de twaalf stammen van Israël, “dus niet alleen voor Juda, de Joden, maar ook voor de tien verloren stammen”. Tsion komt als een uiterst geleerde en belezen man over, met een uitgebreide kennis van de geschiedenis van het land en volk Israël. Het tiental aanwezigen, “de opkomst viel tegen”, hangt in het Zalencentrum Irene aan zijn lippen.

Bert Woudwijk groeide op in de oud-gereformeerde gemeente. Vijftig jaar later heet hij Aryel Tsion, is hij orthodox-joods, en woont hij met zijn gezin in Israël. Daar wonen zij in een joodse nederzetting in het dorp Susiya, “in Judea en Samaria”, volgens critici is dat bezet Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever. “Joden en Arabieren horen daar samen te kunnen leven”, zegt Tsion in gesprek met MessiaNieuws.

Beide ouders van Tsion zijn van afkomst Joods, maar thuis werd er in het christelijke gezin weinig met het jodendom gedaan. Een bezoek aan Israël en het contact met orthodoxe joden wakkerden bij Woudwijk iets aan. De reis resulteerde tientallen jaren later in het doen van gioer, een officiële toetredingsprocedure tot het jodendom.

Of Jezus de Messias is, laat Tsion als voormalig evangelist tegenwoordig in het midden. “Ik zie het niet in de profetieën. Maar wie weet is hij het, we zullen het zien”, vertelt hij desgevraagd na afloop van de bijeenkomst. Daaraan toevoegend: “Ik wil christenen niet kwetsen.” Tsion betreurt de vele negatieve reacties die hij ontving na zijn bekering. “Maar nog steeds heb ik gelukkig goed contact met veel andere christelijke vrienden en familie.”

Ondanks aanhoudende kritiek uit christelijke en messiasbelijdende hoek, ziet de Israëliër zichzelf nu als “bruggenbouwer tussen joden en christenen”. Volgens Tsion is er een verandering gaande onder orthodoxe joden. “Er is meer openheid naar andersdenkenden, waaronder christenen. Vroeger had de joodse orthodoxie altijd angst voor anderen. Maar nu beseffen zij steeds meer dat in een wereld van opkomend antisemitisme, het bijzonder is dat er een kleine groep christenen achter Israël staat. De meeste christenen zijn antisemitisch.”

Hamas schiet raketten op onze kinderen

Tsion, manager internationale relaties, werkt sinds 2010 voor Beit Moriah, een sociale welzijnsorganisatie in Israël die voedselpakketten verspreidt en alija-gangers helpt met integreren. “We geven Joodse Ethiopiërs bijvoorbeeld een stuk land waarop ze voedsel uit hun eigen land kunnen verbouwen.” Ook zorgt de non-profitorganisatie voor dagbesteding voor kinderen, in kelders, want “Hamas heeft tijdens de zomervakantie nogal eens de neiging om raketten af te schieten”.

Israël doet zijn best om Joden van over de hele wereld naar het “Beloofde Land” te trekken. ‘Thuiskomen’ blijkt voor sommigen zo lastig dat een retourticket gauw is geboekt. Het is een ontwikkeling die Tsion met pijn in het hart aanziet. “Veel immigranten staan na een paar jaar op het punt: blijf ik of ga ik weer terug? Het is belangrijk dat zij blijven. Zolang Israëlieten buiten het land wonen, wordt Gods naam ontheiligd.” Tsion wil zijn volksgenoten daarom bewust maken van hun joodse identiteit. “Veel Israëliërs doen niets aan jodendom en hebben geen flauw benul waarom ze Joods zijn. Als je hen vraagt wie Abraham is, antwoorden ze ‘mijn buurman’.”

Zeker 26.500 Joden uit heel de wereld maakten in 2014 alija (‘opgang’), de aanduiding voor terugkeer naar Israël. Het afgelopen jaar kwamen er vooral veel Joden uit Frankrijk, om maar eens een ’topland’ te noemen wat betreft de exodus van Joden.

Iedereen met ten minste één Joodse grootouder is welkom. Maar volgens Israël pakt 5 tot 10 procent van die nieuwe inwoners na verloop van tijd zijn spullen weer om terug te keren naar het land van herkomst. Olim (‘opklimmenden’) hebben het na hun komst in Israël doorgaans zwaar. Vooral werkloosheid, eenzaamheid en de hoge kosten van levensonderhoud zijn redenen om te vertrekken. Bovendien moeten veel nieuwkomers de Hebreeuwse taal onder de knie krijgen.

Dinsdagavond spreekt Tsion in Assen. Daarna reist hij naar het Verenigd Koninkrijk en België om donateurs voor Beit Moriah te werven.

4 Reactiesop"Bert Woudwijk werd Aryel Tsion: ‘Ik wil niemand kwetsen’"

 1. Van oud gereformeerde gemeente achtergrond naar charismatisch evangelisch voorganger, dan orthodoxe Jood, slecht gescheiden van zijn vrouw, onaantrekkelijk, moet het hebben van ‘christelijke gastjes’ in Susya. Een narcistische charlantan.

 2. Pas op voor deze wolf in schaapskleren. Hij heeft gezinnen kapot gemaakt, jonge mensen van het geloof afgebracht. Hij hoort bij degenen waar Jesjoea van zegt: wee u indien u een van deze kleinen ergert, …
  En “Wie niet met Mij is, is tegen Mij; en wie niet met Mij bijeenbrengt die drijft uiteen” Mattheus 12:30

 3. Wat de meesten niet weten, en waar dit artikel over zwijgt, is dat Bert Woudwijk teamlid is van Ohel Avraham in Rotterdam. Lagen hun ambities is bij de bevolking van Rotterdam, de nieuwe naam “Noachide Word Centre” voorspelt niet veel goeds. Van hieruit worden de lezingen van Bert Woudwijk georganiseerd. En vanuit eigen vrienden en kenniskring weet ik dat deze club er niet voor terugschrikt, ja er zelfs op uit is christenen van hun geloof in Jesjoeja af te trekken. Voor de christelijke lezers van deze reactie wil ik graag het Woord van God zelf voorhouden, waaruit blijkt dat al bezit je alle kennis van het Jodendom en al haal je heel de wereld bij elkaar om Joden te helpen naar het thuisland terug te keren, dat je niet met God kunt spotten.

  ` Want het is onmogelijk, degenen, die eens verlicht zijn geweest, van de hemelse gave genoten hebben en deel gekregen hebben aan de heilige Geest, en het goede woord Gods en de krachten der toekomende eeuw gesmaakt hebben, en daarna afgevallen zijn, weder opnieuw tot bekering te brengen, daar zij wat hen betreft de Zoon van God opnieuw kruisigen en tot een bespotting maken.
  (Heb 6:4-6)

  • Klaas , deze man spreekt duidelijke taal en wie wil er nou wie bekeren ….?

   christenen of andere groepen die steun betuigen aan Israel zijn enkel maar uit op het bekeren van joden !!

   Deze man Aryel geeft mijn inziens een duidelijke boodschap over het feit waarom hij overgestapt is ….. echter zou jij en vele anderen deze vragen ook moeten hebben waar zijn gemeente mee zat, het is toch prachtig dat die mensen zich als Ger bekeren om geheel naar Hasjem zijn wil te doen.

Geef een reactie