Bonje binnen de Likud partij. Nieuw Knessetlid eist verwijdering van oudgedienden

Foto: Levi Zoutendijk

Het is bonje in de Likud partij van premier Netanyahu. Een eerstejaars Likud Knessetlid wil dat het partijlidmaatschap van oudgedienden wordt geannuleerd wegens hun kritiek op Netanyahu en de koers van de Likud partij, aldus meldt de Times of Israel.

Tijdens de verkiezingscampagnes in april en september hebben verschillende prominente voormalige Likud-ministers en Knesset leden gezegd dat ze niet zullen stemmen op de partij die ze al tientallen jaren in de Knesset hadden vertegenwoordigd, waarbij sommigen de partij beschuldigden van het worden van een “cult van persoonlijkheid” voor Netanyahu en zijn steeds wispelturige retoriek.

Afgelopen vrijdag meldde de Yedioth Ahronoth dat Likud MK Shlomo Karai, 37, die eerder dit jaar voor het eerst in het parlement werd gekozen, met een initiatief kwam om partijveteranen Benny Begin, Dan Meridor, Michael Eitan en Dan Tichon – allen voormalige ministers en wetgevers voor de partij – uit de partij te zetten en een officieel verzoek hiervoor bij de partij leiding heeft ingediend.

In mei bekritiseerden Meridor en Begin – zoon van Likud’s oprichter en eerste leider, Menachem Begin – de richting waarin Netanyahu de partij heeft gestuurd. Meridor waarschuwde voor een “dictatuur van Netanyahu”, waarmee hij de inspanningen van de premier onderstreepte om zichzelf in drie corruptiezaken tegen vervolging te beschermen, terwijl Begin de drang van de premier naar immuniteit “een duidelijke daad van corruptie” noemde.

Tichon en Eitan kondigden dagen vóór de verkiezingen van 17 september aan dat ze niet konden stemmen voor de rechtse partij die ze in het verleden hebben vertegenwoordigd.

“Na het checken van de zaak, was ik verrast om te ontdekken dat voormalige gekozen Likud functionarissen de Likud-verkiezingslijst fel hebben aangevallen nog steeds partijleden waren”, schreef Karai in zijn brief. “Bovendien zijn ze vanwege hun eerdere functies de rest van hun leven lid van het Likud-Centraal Comité.”

“In het licht van hun kritiek tegen de Likud en hun verklaring dat ze bij de laatste verkiezingen niet voor de partij hebben gestemd, zouden ze onmiddellijk uit de partij moeten worden gezet”, voegde hij eraan toe. “Als ze lid blijven, spuugt het in het gezicht van de partijleden en de leden van het Centraal Comité die dag en nacht werken ten behoeve van de beweging en het land.”

Begin, Meridor en Eitan hebben niet publiekelijk commentaar op de kwestie gegeven. Tichon deed dat wel en zei: ‘Alle genoemde mensen behoorden tot de oprichters van Likud. Verder heb ik niets te zeggen.

De brief met het verzoek van Karai werd in het weekend veel besproken op de interne sociale mediaplatforms van Likud. Veel Likud activisten waren het eens met Karai, maar anderen bekritiseerden het initiatief en namen zelfs contact op met belangrijke Likud-functionarissen en drongen er bij hen op aan niet op het verzoek in te gaan.

Likud Knessetlid Ofir Katz heeft een brief aan partijfunctionarissen geschreven met de tekst: “Likud is en zal altijd een democratische beweging zijn, wiens kracht ligt in de tolerantie en openheid voor verschillende wereldbeelden, en in het feit dat het altijd een breed scala aan meningen en populaties.

“De in het rapport genoemde mensen zijn een onlosmakelijk onderdeel van de stichting van Likud, zeker Benny Begin, de zoon van de oprichter en eerste leider van de beweging, Menachem Begin, die een opmerkelijke leider was wiens enorme bijdrage aan het land en de partij niet kan worden ontkend. De familie Begin zal voor altijd deel uitmaken van Likud en dat moet worden bewaard. ”

Karai reageerde op zijn critici binnen Likud en zei: “Het is gewoon masochisme. Ze blijven ons aanvallen. Hebben ze immuniteit vanwege hun status in het verleden in de beweging? Het antwoord is nee. Het verkeerde moet worden rechtgezet.

 

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   13-10-2019
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:     GPO
Website: https://www.joods.nl

– – – – –

 

 

Wees de eerste die reageert op "Bonje binnen de Likud partij. Nieuw Knessetlid eist verwijdering van oudgedienden"

Geef een reactie