Soekkot Same’ach! Gelukkig Loofhuttenfeest!

Foto: Levi Zoutendijk

Direct na Yom Kippoer, Grote Verzoendag, begonnen de voorbereidingen voor het Loofhuttenfeest, Soekkot, een week duurt. Overal hoorde je ijverig timmeren om de soekkah, de loofhut, op te bouwen. Ook koopt men de vier onderdelen van de plantenbundel, die bij het feest behoort.

Vanavond begint het Loofhuttenfeest, Soekkot. Het herinnert ons aan de veertig jaar durende tocht van het Joodse volk door de woestijn na de uittocht uit Egypte. In deze week wordt de zogenaamde soekkah, de hut gebouwd, waar in de feestweek de maaltijden worden genuttigd. Veel religieuze Joden brengen er ook de nacht in door. De loofhut is een herinnering aan de eenvoudige hutten waarin het Israëlitische volk in de woestijn heeft overnacht. Voor de hut heeft men de zogenaamde ‘Arba’a Minim’ nodig, de vier soorten, de onderdelen van de traditionele plantenbundel, die al voor Yom Kippoer op speciale markten werden verkocht.

De markt in Tel Aviv, waar de ‘vier soorten’ voor de planten­bundel worden verkocht. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Deze feestelijke plantenbundel bestaat uit vier verschillende soorten:

De Etrog, een vrucht van de citrusboom met een goede geur en smaak, staat voor de Torahstudie en het vervullen van de geboden. Er zijn strikte richtlijnen voor het uiterlijk van de etrog. Hoe nauwkeuriger de etrog aan deze richtlijnen voldoet, hoe waardevoller hij is.

De Loelav, een tak van de dadelpalm, waarvan de vruchten, de dadels, reukloos zijn maar zeer goed smaken, staat voor iemand die niet veel weet, die de Torah niet zo intensief heeft geleerd, maar leeft naar de geboden. Dit palmblad moet recht zijn en de afzonderlijke pluimen mogen niet te dicht bij elkaar staan.

De mirtetak, die erg lekker ruikt maar smakeloos is, staat voor iemand die veel studeert, maar zich er zelf niet aan houdt. De mirtetak moet bestaan uit drie twijgen met elk drie bladeren.

De beekwilg, die noch een goede geur noch een goede smaak heeft, staat voor iemand die de Torah niet bestudeert, noch de geboden van de Torah gehoor­zaamt. Twee takken zijn voldoende, de stengel moet rood zijn en de bladeren smal en lang. Omdat de beekwilg altijd vers moet zijn, wordt hij tijdens het feest van een week meerdere keren verwisseld.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   13-10-2019
Auteur:   Dov Eilon
Beeld:     Miriam Alster/Flash90
Website: http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Soekkot Same’ach! Gelukkig Loofhuttenfeest!"

Geef een reactie