Brief Joodse studenten: ‘We zien niet in hoe boycot toekomst voor Palestijnen en Israëli’s bevordert’

a building next to a body of water

“Wij, Joodse en Israëlische studenten, voelen ons op de UvA en de VU in veel situaties niet veilig. Voor ons, studenten en medewerkers aan de Universiteit van Amsterdam, borrelt onder de oppervlakte al langer een unheimisch gevoel. Na 7 oktober spraken sommige medestudenten zelfs hun steun uit voor de acties van Hamas. Het gevoel van onveiligheid wordt verergerd, doordat niet goed wordt geluisterd naar waarom sommige leuzen en uitingen pijnlijk en intimiderend zijn.”

“Velen van ons willen geen activist zijn op de universiteit: wij komen gewoon om te studeren. We zitten naast jullie in de collegebanken, we doen samen projecten bij werkgroepen en we halen allemaal koffie in de pauze. Maar wie een kettinkje met een davidster of keppel draagt, kan van medestudenten haat en onbegrip verwachten. “Jij bent een vuile zionist” en “Jij vermoordt kinderen in Gaza”. Als het ‘meevalt’, kun je in ieder geval de vraag verwachten: “Wat vind jíj dan van Israël?”

“Wij staan open voor een eerlijk en veilig gesprek. Een gesprek met hen die dat willen, kan helpen om te leren van elkaars ervaringen. Alleen door te luisteren en elkaar de ruimte te geven om meningen en ervaringen te delen, kunnen we polarisatie en gevoelens van onveiligheid verminderen. Op die manier kunnen wij jullie pijn beter begrijpen en jullie onze pijn ook. Vernietig de ander niet, niet door woorden en niet door acties. Het is nooit te laat om gesprekken op gang te brengen, relaties op te bouwen ondanks onze verschillen, en, naar Joodse traditie, het leven te leiden met een vraagteken, en niet met een uitroepteken. Juist op de universiteit.”

Lees het gehele opiniestuk op het Parool.

Wees de eerste die reageert op "Brief Joodse studenten: ‘We zien niet in hoe boycot toekomst voor Palestijnen en Israëli’s bevordert’"

Geef een reactie