Christelijke partijen Amsterdam steunen voorstel tegen antisemitisme

Foto: Levi Zoutendijk

AMSTERDAM | Basisschoolleerlingen uit Amsterdam moeten voortaan verplicht op excursie naar Kamp Westerbork in Hooghalen en leraren zouden nooit schroom moeten hebben om les te geven over de Holocaust. Het zijn zomaar twee punten uit een plan om Jodenhaat tegen te gaan.

De Amsterdamse VVD, Forum voor Democratie, de ChristenUnie en het CDA stellen in een plan negen punten voor om antisemitisme tegen te gaan, meldt dagblad De Telegraaf. Ook een nationaal coördinator antisemitismebestrijding is onderdeel van het voorstel dat woensdag werd ingediend bij de gemeenteraad.

Aanleiding voor het plan is een reeks antisemitische incidenten in Amsterdam. Zo werden in 2017 de ruiten van het joodse restaurant HaCarmel ingeslagen en werd rabbijn Yanki Jacobs uitgescholden terwijl hij met zijn gezin op straat liep.

De negen punten luiden als volgt:

1.     Stimuleer en faciliteer het gebruik van speciale lespakketten over de Shoah en de geschiedenis van Joden in Nederland en Amsterdam in het bijzonder.

2.     Stel tot doel dat elke Amsterdamse basisschoolleerling een bezoek brengt aan Kamp Westerbork, en help dit doel te realiseren.

3.     Help bij het creëren van netwerken om zo de gevoelens van veiligheid en de aangiftebereidheid onder Amsterdamse Joden te vergroten.

4.     Ga in gesprek met het Openbaar Ministerie, de Minister van Justitie en Veiligheid en de politie en informeer naar digitaal aangifte doen van discriminatie om het aangifteproces gemakkelijker te maken.

5.     Vraag het Rijk om een nationaal coördinator antisemitismebestrijding.

6.     Stel ook een lokale coördinator antisemitismebestrijding aan.

7.     Maak op een kaart op basis van stadsdelen duidelijk waar antisemitische incidenten gebeuren en hoeveel het er zijn.

8.     Organiseer een expertmeeting in de stad en vraag daar naar de visies op het bestrijden van antisemitisme.

9.     Kijk naar de uitgangspunten van de initiatiefnemende partijen en de uitkomsten van het Rondetafelgesprek Antisemitisme, georganiseerd door de Tweede Kamer in september vorig jaar.

Wees de eerste die reageert op "Christelijke partijen Amsterdam steunen voorstel tegen antisemitisme"

Geef een reactie