Het enige woord dat echtscheiding kan voorkomen

Foto: Levi Zoutendijk

Er is één woord dat een huwelijk kan redden, zeggen de leiders Jeruzalems orthodoxe Joodse gemeen­schappen, die goede raad geven over het onder­houden van die gezonde, langdurige relaties die zo cruciaal zijn voor een gelukkig gezin en een lang leven.

Door David Lazarus

Een van de grootste problemen in elk duurzaam huwelijk is dat we elkaar als vanzelf­sprekend gaan beschouwen, en dit kan leiden tot ongewenste gevolgen in elke relatie, of het nu gaat om familie, vrienden of huwelijk.

Kunt u zich uw eerste jaar van het huwelijk herinneren, wanneer uw partner vroeg opstond om u te verrassen met een uitgebreid ontbijt, precies zoals u dat wilt? Hoe attent was het, en je kon niet ophouden met het bewonderen van je geweldige man of vrouw. Maar toen hij gisteravond een kopje thee voor je maakte, viel het je nauwelijks op.

Het is maar al te gemakkelijk in onze levenslange relaties om elkaar als vanzelf­sprekend te gaan beschouwen. Niet alleen is dit onprettig, het bederft de sfeer tussen jullie, het vertroebelt jullie ware gevoelens over elkaar, en kan fatale gevolgen hebben voor jullie huwelijk.

In een artikel in een orthodox-joods tijdschrift meldden de rabbijnen dat dankbaarheid de sleutel is tot een gezond en succesvol huwelijk.
Hun bevindingen zijn gebaseerd op een studie, uitgevoerd door 468 getrouwde mensen vragen te stellen over hun economisch welzijn, verwach­tings­patronen of onttrekkingen in hun communicatie, seksuele bevrediging, zeuren, kritiek en de andere zaken die alle relaties gemeen hebben.

De conclusies die zij bereikten, suggereren dat uitingen van waardering de belangrijkste indicatoren waren voor een bevredigend en gelukkig huwelijk. Relaties werken alleen maar door te zeggen: dank je wel.

‘Het gevoel van waardering en de overtuiging dat uw partner u direct waardeert, heeft een directe invloed op wat u van uw huwelijk vindt, hoe toegewijd u eraan bent, en uw overtuiging dat het zal doorgaan,’ zei de auteur van de studie, Ted G. Futris, een Associate Professor en Extension Family Life Specialist aan de Universiteit van Georgië.

Rabbijnen en onderzoekers betogen dat de eenvoudige daad van het regelmatig zeggen van ‘dank je wel’ tegen je partner, zo eenvoudig en triviaal als dat klinkt, een sterke bescherming tegen echtscheiding kan zijn. En dat is slechts een kleinigheid om in gedachten te houden de volgende keer dat uw belangrijke partner u een ontbijt op bed brengt.

Dit artikel verscheen voor het eerst op de webiste van Israel today.

Wees de eerste die reageert op "Het enige woord dat echtscheiding kan voorkomen"

Geef een reactie