Europese Joodse groep maakt zich ‘ernstig zorgen’ om Joodse toekomst in Europa

Rembrandt

Het Europees Joods Congres (EJC) spreekt haar ‘grote bezorgdheid’ uit over de resultaten van een rapport van de Europese Unie dat deze week is gepubliceerd en waarin wordt gesproken over de ervaringen van jonge Joodse Europeanen met antisemitisme.

Het rapport ‘Young Jewish Europeans: perceptions and experiences of antisemitism’ waarschuwt dat vier op de vijf jonge Joodse Europeanen antisemitisme als een probleem beschouwen in hun land en zeggen dat het fenomeen de afgelopen vijf jaar is toegenomen.

Jongere Joden ondervinden vaker pesterijen dan oudere generaties, waarvan 44 procent zegt dat ze het afgelopen jaar minstens één keer zijn getarget. Het rapport zegt dat 41 procent heeft overwogen om te emigreren omdat ze zich niet veilig voelden omdat ze in Europa als een Jood leefden.

45 procent van de jonge Joodse Europeanen kiest ervoor om geen onderscheidbare joodse voorwerpen in het openbaar te dragen of  te vertonen omdat ze zich zorgen maken over hun veiligheid. Desondanks verklaarde 81 procent van de jonge Joodse Europeanen dat de sterkte van hun Joodse identiteit hoog was.

President van het European Jewish Congress Dr. Moshe Kantor zei:
Dit verslag is zeer zorgwekkend omdat het duidelijk aantoont dat de positie van onze jeugd, de Joodse toekomst van Europa, op dit moment vaag is. Het feit dat bijna de helft overweegt te emigreren en geen tekenen van hun Joodse achtergrond vertoont, duidt op een mislukking van hun vertrouwen om zowel openlijk als trots Joods te zijn in hun lokale omgeving.

Het feit dat meer dan vier vijfde van de Europese joodse jongeren verklaart dat de sterkte van hun joodse identiteit hoog is, is zeker positief en betekent dat de volgende generatie joodse leiders ondanks de uitdagingen gemotiveerd is om hun joodse identiteit te behouden, en dit is zeker oorzaak van aanzienlijk optimisme.

De resultaten weerspiegelen de opvattingen van de ca. 2700 Joden van 16-34 jaar die hebben deelgenomen aan het FRA-onderzoek naar Joden in 12 lidstaten, waar meer dan 96 procent van de geschatte Joodse bevolking van de EU woont.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         04-07-2019
Auteur:         Elkan van der Graaf
Foto:             Nati Shohat/FLASH90
Website:       https://www.cidi.nl

– – – – –

 

 

 

Wees de eerste die reageert op "Europese Joodse groep maakt zich ‘ernstig zorgen’ om Joodse toekomst in Europa"

Geef een reactie