Gebroken Glas: Documentaire over Joodse gemeenschap in Nederland

Patrouillerende marechaussee bij een joodse school in Amsterdam. Beeld: Family7

De christelijke tv-zender Family7 zendt woensdagavond 9 november om 21.30 uur een documentaire uit over de Joodse gemeenschap in Nederland. Sara van Oordt, verbonden aan Christenen voor Israël, bevraagt 78 jaar na de Kristallnacht Amsterdamse kinderen over hun Joods-zijn. 

Het is 9 november 1938. Duizenden synagogen worden tijdens deze nacht verwoest en honderden Joden vermoord. Het is de Kristallnacht, de ‘nacht van het gebroken glas’. 78 jaar later komt het antisemitisme in Europa weer op, met aanslagen op Joden en synagogen in Frankrijk en België.

Het vormt een haast surrealistische aanblik: de Joodse school het Cheider in Amsterdam, anno 2016. Camerabewaking, politieposten en patrouillerende marechaussee domineren het straatbeeld. Door de toenemende terreurdreiging in ons land lopen met name Joodse instellingen een verhoogd risico. Synagogen en andere joodse plekken worden al langere tijd permanent bewaakt.

“Enkele kinderen spelen op het plein van de school. We vragen ze of ze wel eens iets hebben meegemaakt omdat ze Joods zijn. Spugen, naschelden, intimideren… de verhalen buitelen over elkaar heen”, zegt presentatrice Sara van Oordt. “Dit is Nederland vandaag. Is er eigenlijk wel toekomst voor de Joodse gemeenschap in Nederland?”

Gebroken GlasWoensdag 9 november om 21.30 uur op Family7

Wees de eerste die reageert op "Gebroken Glas: Documentaire over Joodse gemeenschap in Nederland"

Geef een reactie