Israël-standpunt ChristenUnie niet pro-Palestijns genoeg voor Van Agt

HILVERSUM | Oud-premier Dries van Agt kan zich niet vinden in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. De voormalig CDA-leidsman wil dat de christelijke partij zich uitspreekt tegen “het nederzettingenbeleid” van Israël op de Westelijke Jordaanoever, ook wel Judea en Samaria, waar tal van in het jodendom heilige plekken liggen. 

“In het programma staat dat de partij de bescherming van mensenrechten als leidraad ziet. Wat zijn deze letters waard, als de politieke praktijk is dat de ChristenUnie voor het nederzettingenbeleid ijvert”, schrijft Van Agt in een blog voor de linkse opiniewebsite Joop. Van Agt, bekend om zijn pro-Palestijnse activisme, beschuldigt onder meer Tweede Kamerlid Joël Voordewind van een “fanatieke lobby voor de nederzettingen”.

In het recent gepubliceerde verkiezingsprogramma van de ChristenUnie staat: ‘De Nederlandse ambassade wordt gevestigd in Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van de staat Israël.’ Maar Van Agt ziet Oost-Jeruzalem liever vandaag dan morgen als hoofdstad van een Palestijnse staat.

De UNESCO-discussie van afgelopen maand noemt Van Agt het “gevoelige Jeruzalem-dossier”. Van Agt noemt enkel de Arabische naam van de Tempelberg, heilig voor zowel joden, christenen als moslims, maar momenteel alleen toegankelijk voor islamieten. De term Tempelberg plaatst hij zelfs tussen aanhalingstekens. De reactie van Israël, dat zich beroept op de duizenden jaren oude joodse historie van Jeruzalem, vindt Van Agt overdreven. Hij betreurt dat Nederland als een van de weinige landen tegen de resolutie van verschillende islamitische landen stemde.

 

Wees de eerste die reageert op "Israël-standpunt ChristenUnie niet pro-Palestijns genoeg voor Van Agt"

Geef een reactie