‘Hartverwarmende’ reacties bezoekers Joods restaurant

Rembrandt

Daniël Baron van restaurant HaCarmel in Amsterdam vertelt dat hij de afgelopen week veel steunbetuigingen heeft ontvangen.

Mensen kwamen bij hem eten, bestelden maaltijden, stuurden kaarten en e-mails, lieten een bloemetje bezorgen. ‘Echt hartverwarmend.’
Vorige week schreef ik al over de aanslag op zijn restaurant. Een 29-jarige in Syrië geboren asielzoeker, met tijdelijke verblijfsvergunning, had met een knuppel de ruiten ervan ingeslagen, zwaaide met een Palestijnse vlag en riep: ‘Allahu Akbar’.

Advocaat Herman Loonstein, die Baron bijstaat in deze zaak, noemt de dader een ‘keiharde terrorist’. Uit het politierapport, waaruit informatie is vrijgegeven door Loonstein, blijkt dat de verdachte gevechtservaring heeft en in Syrië getraind is in het gebruik van wapens. Hij geeft ook aan dat hij bereid is door te gaan met het plegen van geweld. Bizar is het daarom dat de aanslagpleger al na twee dagen met een dagvaarding naar huis werd gestuurd.

Daniël Baron begrijpt hier niets van. De vrijgelaten dader mag dan wel niet binnen 100 meter van zijn restaurant komen, maar de eigenaars hebben nog drie restaurants en daar zou hij zomaar een nieuwe aanslag kunnen plegen. Het is onbegrijpelijk dat de dader alleen maar zal worden vervolgd voor vernieling en inbraak, terwijl hij duidelijk politieke motieven had.

Sommige mensen vroegen mij hoe ze Daniël Baron kunnen laten weten dat ze hem steunen. U kunt een kaartje sturen of bij hem gaan eten. Zijn adres is: Restaurant HaCarmel, Amstelveenseweg 224, 1075 XT Amsterdam. Het is een kosher restaurant, dat op vrijdag en zaterdag is gesloten.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Geef een reactie