Hamas pocht dat Iron Dome luchtafweer werd omzeild door geconcentreerde raketsalvo’s: pure onzin

Foto: Levi Zoutendijk

De militaire vleugel van Hamas pochte maandag dat het een nieuwe raketlanceringstactiek had ontwikkeld die het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem heeft ‘overwonnen’, wat leidde tot de dood van 4 Israëliërs en talloze gewonden in de afgelopen twee dagen.

Hamas en de PIJ vuurden op 48 uren tijd ongeveer 700 raketten af naar Israël. De chef van de [Izz ad-Din] al-Qassam Brigades van Hamas, Abu Obeidazei in een bericht dat

De Qassam Brigades zijn er, dankzij God, erin geslaagd om het zogenaamde Iron Dome te overwinnen door de tactiek aan te nemen om telkens tientallen raketten in één enkele keer af te vuren. De hoge intensiteit van het geschut en de grote destructieve kracht van de raketten die met grote vaardigheid werden geïntroduceerd door de Qassam [Brigades] … slaagden erin grote verliezen en vernietiging bij de vijand te veroorzaken.

Terwijl Hamas en de Islamitische Jihad inderdaad probeerden Iron Dome te overmeesteren door herhaaldelijk grote fusillades op een specifieke locatie af te vuren, slaagden enkele raketten er feitelijk in het systeem te penetreren.

Iron Dome haalt namelijk niet alle raketten neer die vanuit Gaza worden afgevuurd, maar enkel diegenen die een feitelijke bedreiging vormen. De werking van het befaamde luchtafweersysteem kost handenvol geld en er wordt indien mogelijk redelijk spaarzaam mee omgesprongen. Zo liet de IDF 500 van de 700 raketten gewoon gaan die ook effectief in open terrein neervielen.

200 raketten waren wel op bebouwde gebieden gericht waarvan 86% werd neergehaald door Iron Dome vooraleer ze de grond raakten. Uiteindelijk raakten zo’n 35 op 700 raketten doorheen het veiligheidsschild, oftewel amper 5% van het totaal afgevuurde projectielen. Niet echt een ‘overwinning’ om mee uit te pakken.

Zo werden in één geval, in de loop van een uur op zondagavond ten minste 117 raketten afgevuurd naar de stad Ashdod, maar slechts één enkel projectiel gericht op de stad raakte voorbij de luchtverdediging van Israël. Echter die ene raket die het wel haalde doodde de 21-jarige Pinchas Menachem Prezuazman, een jonge rabbijn met dubbele Amerikaans-Israëlische nationaliteit, die werd gedood toen hij naar een schuilplaats rende nadat de sirenes begonnen te loeien.

Tijdens de gevechten probeerde Hamas ook een nieuwe raket te gebruiken, een met een kort bereik en een zware kernkop, boordevol gevuld met tientallen tot wel honderden kilo’s explosieven. De terreurgroep geloofde dat deze raketten voorbij de luchtverdediging van Israël zouden komen omdat Iron Dome, net zoals tijdens de Gaza-oorlog in 2014, moeite had om mortiergranaten van korte afstand te onderscheppen. Het leger zei echter dat technologische upgrades en andere verbeteringen aan de Iron Dome het deze keer mogelijk hebben gemaakt om korte-afstandsraketten tijdig neer te halen.

Drie andere Israëliërs werden gedood bij aanvallen vanuit de Strook op zondag: Moshe Agadi (58 jaar); Zaid al-Hamamdeh (47 jaar) en de 68-jarige Moshe Feder. Feder werd niet gedood door een raketinslag maar door een geleide anti-tankraket die op zijn auto werd afgevuurd terwijl hij reed op een weg in de buurt van de grens met Gaza. Hij kreeg een ernstige wonde aan het been die aanzienlijk bloedverlies veroorzaakte en werd even later dood verklaard in het Barzilai Medisch Centrum van Ashkelon, nadat de reanimatiepogingen hadden gefaald. Hamas eiste de verantwoordelijkheid op voor die aanslag.

Bron: Brabosh.com

Wees de eerste die reageert op "Hamas pocht dat Iron Dome luchtafweer werd omzeild door geconcentreerde raketsalvo’s: pure onzin"

Geef een reactie