Hoe de moordenaars van Dvir Sorek binnen 48 uur werden gevonden

Foto: Levi Zoutendijk

Israel tv channel 12 onthulde zondagavond hoe de moordenaars van Dvir Sork binnen werden gevonden en opgepakt. De commandant van speciale Yamam elite eenheid, ook wel bekend als de “terroristen jagers” vertelde zijn verhaal aan de Israelische kranten. Bij elkaar geeft het een duidelijk beeld van hoe de terroristen zo snel werden gevonden.

Na de ontdekking van het lichaam van Sorek, dat bezaaid was met steekwonden, werd er door de Israelische veiligheidsdiensten een geïmproviseerde “war room” opgezet waardoor alle informatie die door de IDF, Shin Bet, politie en Yamam elite eenheid naar een punt werd doorgestuurd en verzameld.

Yamam elite eenheid. Foto IDF

IDF-trackers kwamen om op de plek van de moord, net buiten Migdal Oz het type voertuig te bepalen dat de terroristen gebruikten, het aantal betrokken aanvallers en tekenen van een mogelijk gevecht tussen het slachtoffer en zijn moordenaars.

Intelligence-analisten van de Shin Bet en de unit 8200 van de IDF bestudeerden de CCTV-opnames die waren verzameld van camera’s langs de weg op en rond de scène, wat hen leidde tot een theorie over het type voertuig dat werd gebruikt en de ontsnappingsroute die de aanvallers na de aanval volgden.

Nadat grondtroepen van de Givati-brigade en de verkenningsunits Egoz en Duvdevan naar het Hebron-gebied waren gestuurd was de eerste conclusie dat de verdachten naar het zuiden waren gevlucht. Binnen 24 uur ging men er van uit dat de terroristen in het dorp Beit Kahil moesten zitten.

Kort daarna slaagden veiligheidstroepen erin de twee huizen in Beit Kahil te lokaliseren waar de verdachten zich verstopten, evenals de familieleden die hen naar verluidt hulp hadden verleend – Nasir’s broer Akrama en Qassem’s vrouw, Ines.

De commandant van de speciale Yamam eenheid vertelt : “De klopjacht op de verdachten bereikte zijn hoogtepunt rond 02.00 uur zaterdagochtend, toen de veiligheidstroepen de twee Palestijnen begonnen te sluiten. Elke verdachte moest afzonderlijk worden aangehouden in hun respectieve huizen, 80 meter van elkaar verwijderd en in de zelfde buurt.

Hij vervolgt: “Even voordat we op het punt stonden in te breken in de huizen met twee verschillende teams”,onder leiding van mij en mijn plaatsvervanger, ontvingen we informatie van de Shin Bet die ook bij ons was, dat een van de terroristen op het dak van zijn huis sliep. We hebben het plan toen onmiddellijk gewijzigd”aldus de commandant.

“Geluidloos braken we de toegangsdeur open, gingen de trap op en bereikten de opening naar het dak. We sturen een hond naar het dak en vonden de slapende verdachte onmiddellijk, samen met een andere persoon, ‘zei hij. “Ze openen hun ogen en ze zien mij en verschillende andere unit leden met getrainde honden voor hen staan. Ze waren in totale shock, met angst in hun ogen. Ze konden niet geloven dat we hen zouden vinden, aldus de Yamam commandant.

De zoektocht . foto IDF

“We hebben ze meteen ondervraagd om hun identiteit vast te stellen. Naar aanvankelijk te liegen zagen ze al snel het nutteloze daarvan in en gaven hun echt identiteit”, aldus de commandant.

“Echter de operatie was nog niet perfect, zei de Yamam commandant, omdat de tweede verdachte niet thuis was op het moment van de arrestatie. “We moesten het huis in de buurt doorzoeken waar de familie die daar woonde eerst probeerde de unit leden te hinderen. Dat leidde tot een fysieke confrontatie,” zei de commandant. “De unit baande zich een weg verder naar binnen in het huis en bingo! De terrorist stond voor hen.”

Yamam elite eenheid met een van de terroristen. Foto IDF

Na het oppakken van de twee terroristen gingen zo een 100 inwoners van het dorp met stenen naar de troepen gooien, deze werden door soldaten uit elkaar gedreven.

De commandant van de Yamam elite eenheid zei nog ” Elke keer als ik in de ogen van de moordenaars kijk, zie ik angst. Ze kunnen nooit geloven dat we ze konden vinden.”

De IDF is inmiddels begonnen met het opmeten van de huizen waar de terroristen zich bevinden, en zullen die binnenkort vernietigen, zoals gebruikelijk is.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   12-08-2019
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:     Courtesy
Website: https://www.joods.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Hoe de moordenaars van Dvir Sorek binnen 48 uur werden gevonden"

Geef een reactie