‘Instorting kerk voorkomen door samenwerken’

Zoals de Oude Grafkerk in Jeruzalem na tweehonderd jaar ruzie eindelijk kan worden opgeknapt, zo moeten ook de kerken in Nederland hun geestelijk gebouw onderhouden door samen te werken.

Dat betoogt hoogleraar Oude Testament Eric Peels dinsdag in een commentaar in het Reformatorisch Dagblad. Peels trekt daarin de vergelijking tussen de kerken in Nederland en de eeuwenoude kerk in de Oude Stad van Jeruzalem waar volgens orthodoxe kerkgenootschappen Jezus zou zijn gekruisigd en begraven. Het onderhoud aan die kerk was 200 jaar onmogelijk vanwege theologische ruzie tussen de gebruikers die het gebouw delen: de Rooms-Katholieke Kerk, de Grieks-Orthodoxe Kerk en de Armeense Kerk.

“Op een balkon boven de hoofdingang van de kerk staat al honderdvijftig jaar een ladder die onder geen beding verplaatst mag worden,” zegt Peels. “De één gunt de ander niet de ruimte dit te doen. Grinnikend wijzen toeristen elkaar op die ladder. Wat voor woord moet je ervoor kiezen? Lachwekkend, beschamend, bedroevend?”

De Israëlische Dienst voor Oudheden heeft het gebouw vorig jaar zelf gesloten omdat het niet meer veilig was. Peels daarover: “Dankzij de Israëlische politie kwamen de kerken die deze plek beheren eindelijk tot actie. Nu bleek samenwerken wél mogelijk.”

Er zijn volgens Peels genoeg geestelijke en theologische argumenten te verzinnen waarom we ook in Nederland kritisch kunnen zijn over samenwerking tussen christenen uit verschillende kerken en groepen. “Maar gelden die argumenten wel in een land waar een complete generatie van jongeren het spoor in kerkelijk veelstromenland kwijt is maar wel naar echtheid zoekt,” vraagt hij zich openlijk af.

In 2018 of 2019 wordt mogelijk een verbond van protestantse kerken gesloten, zodat kerken “schouder aan schouder staan. Bij ons grijpt de politie niet in, als links en rechts delen van de kerk instorten. Het wordt hoog tijd dat we zelf die oude ladder weghalen en intens bidden om een andere ladder, zoals in Bethel, die tot in de hemel reikt (Gen. 28).”

Wees de eerste die reageert op "‘Instorting kerk voorkomen door samenwerken’"

Geef een reactie