Iraanse moslim verdedigt Israël op universiteiten

Foto: Levi Zoutendijk

NEW YORK | Het verhaal van Ryan Ali Yazdi biedt genoeg stof voor een Hollywoodfilm. Hij is familie van de Iraanse koninklijke familie, een trotse moslim en… actief lid van Students Supporting Israel (SSI).

Door Yossi Aloni

Deze studentenvereniging met afdelingen op vijftig universiteiten in de VS, Canada, Europa en Israël, is uitgesproken pro-Israëlisch. Yazdi bezocht onlangs de Joodse staat, iets wat hij zich vroeger niet had kunnen voorstellen. Tijdens deze reis groeide zijn affiniteit met, en bewondering voor Israël en het Joodse volk.

‘Ik stond paf’

“Toen we in het noorden van het land waren, hoorden we in Syrië mortiervuur donderen. Ik heb gezien dat Israëlische soldaten Syriërs over de grens hielpen. Ik stond paf! Ik ben moslim, maar ik zet me in voor elk volk dat met genocide wordt bedreigd – en dat is op dit moment het geval met Israël. Elke generatie kent weer een nieuwe vorm van antisemitisme. Vroeger waren het de nazi’s, en tegenwoordig zijn het Iran en de ayatollahs”, aldus Ryan Ali Yazdi.

De 36-jarige Yazdi studeert Oost-Aziatische wetenschappen in New York aan de Columbia Universiteit. Hij groeide op in Californië in Beverly Hills. Daar kwam hij voor het eerst in contact met Joden en erkende dat het beeld en de kennis van veel moslims over Joden volledig verkeerd was.

Familie

Maar binnen zijn uitgebreide familie is niet iedereen het met hem eens. Yazdi: “Ik heb familieleden die, net als vele andere Iraniërs, anti-Israëlisch zijn. Voor mij is dat onbegrijpelijk. Het Iraanse volk heeft, afgezien van het Poerimverhaal, altijd goede betrekkingen gehad met joodse mensen, vanaf koning Kores tot en met de laatste sjah. De historische vijanden van Iran zijn de Arabieren, maar op de een of andere manier is de negatieve Arabische houding tegenover de joden door ons overgenomen.”

Een nicht van Yazdi’s grootmoeder was de eerste vrouw van sjah Reza Pahlavi. Voor de Islamitische Revolutie was een groot gedeelte van Yazdi’s familie politiek actief. In die tijd was Iran goed bevriend met Israël. Yazdi sluit zich graag aan bij die familietraditie en werd penningmeester van SSI. Hij treedt ook vaak op als woordvoerder van deze studentenvereniging.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine.

Wees de eerste die reageert op "Iraanse moslim verdedigt Israël op universiteiten"

Geef een reactie