Europese Unie financiert landroof

Foto: Levi Zoutendijk

De afgelopen jaren wordt steeds meer Israëlisch grondgebied in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria stilzwijgend in beslag genomen. En deze confiscatie wordt gefinancierd door de Europese Unie. Het recent verschenen rapport Roots of Evil van de Israëlische niet-gouvernementele organisatie Regavim, toont de omvang aan van landonteigening door de Palestijnse Autoriteit.

Door Aviel Schneider

Kale heuvels, onbebouwde dalen en andere gebieden in de omgeving van Joodse nederzettingen in de zogenaamde C-gebieden, worden met medeweten en goedkeuring van de Europese autoriteiten in beslag genomen. ‘De Europese regeringen hebben niet alleen een probleem met Israël, zij hebben vooral een probleem met het Joodse volk. En de Palestijnen profiteren daarvan’, klaagt een lid van de Likoedpartij.

Oslo-akkoorden

In de in 1995 gesloten Oslo-akkoorden werd overeengekomen dat Judea en Samaria opgedeeld zouden worden in drie zones. De zogenaamde A-gebieden, bestaande uit achttien procent van het hele gebied. Dit valt onder volledige controle van de Palestijnse Autoriteit. Hieronder vallen steden als Ramallah, Hebron, Betlehem, Toekarem, Jenin, Jericho en Nablus. De B-gebieden beslaan 22 procent van het land. Hieronder vallen 430 kleine gemeenschappen en dorpen in de landelijke gebieden van Judea en Samaria. Wat overblijft zijn de C-gebieden die 60 procent van het land beslaan. Deze gebieden vallen onder de Israëlische veiligheidsdiensten en Israëlisch burgerlijk bestuur. Volgens het rapport van Regavim hebben Palestijnen alleen al in de periode 2013-2017, 760 hectare land op meer dan 250 verschillende plekken in de C-gebieden geconfisqueerd. Zo zijn er duizenden kilometers aan irrigatiebuizen, keerwanden en terrassen aangelegd. Daarnaast werden er honderden waterreservoirs uitgegraven. Ook hebben de Palestijnen bijna zeshonderd kilometer aan landelijke wegen aangelegd naar hun olijfgaarden en tarwevelden en hebben ze veel kassen gebouwd. En dat alles op Israëlisch grondgebied in Judea en Samaria.

Europese financiering

Maar het land in de C-gebieden wordt door Palestijnen niet alleen voor landbouwdoeleinden geconfisqueerd. Er verrijzen ook illegale nederzettingen door het opzetten van barakken en bedoeïenententen. Dit is goed te zien aan de oostkant van Jeruzalem, langs de weg die leidt van Jeruzalem naar de stad Ma’ale Adumim. Het betreft het zogenaamde E1-gebied, een glooiend woestijnlandschap, dat een corridor vormt naar de Dode Zee. Naomi Kahn, woordvoerder van Regavim, vertelde Israel Today hoe Palestijnen met politieke middelen en met Europese financiering zorgen dat er na een gedoogperiode in feite een situatie ontstaat die niet meer is terug te draaien. Dit gebeurt vooral door het oprichten van illegale bedoeïenen-nederzettingen. Zodra Israël deze illegale situatie wil aanpakken, komt er in de media forse kritiek en richt de publieke opinie zich tegen de handhavers van de wet.

In de Oslo-akkoorden hebben de Palestijnen beloofd om niet te bouwen in de C-gebieden in Judea en Samaria. En toch financiert de EU illegale bouwactiviteiten in deze gebieden. Dit bewijst dat de EU van mening is dat het Bijbelse Judea en Samaria onderdeel moeten gaan uitmaken van een toekomstige Palestijnse staat. En die Palestijnse staat moet judenrein worden, dat heeft de Palestijnse Autoriteit bij voorbaat al verklaard.

Aviel Schneider is hoofdredacteur van het toonaangevende magazine ‘Israel Today’ en  woont en werkt in Jeruzalem. Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine.

Wees de eerste die reageert op "Europese Unie financiert landroof"

Geef een reactie