Irak beschuldigt Israël van aanvallen – voor het eerst

Foto: Levi Zoutendijk

De leiding van Irak rammelt met de sabels en beschuldigt voor het eerst Israël van de reeks aanvallen op militaire doelen in zijn land. Mogelijk geeft hij hiermee groen licht aan Iraakse pro-Iraanse sjiitische milities voor militaire acties tegen Israël.

De Iraakse premier Adel Abd al-Mehdi zei dat Israël achter de recente aanvallen op doelen in zijn land zit. Dit gebeurde nadat het Iraakse Ministerie van Binnenlandse Zaken het incident onderzocht en vaststelde dat de Joodse Staat betrokken was geweest bij ten minste een half dozijn van dergelijke aanvallen.

Dit was de eerste keer dat een Iraakse functionaris Israël beschuldigde van vijandige activiteiten op zijn grond­gebied, sinds de Israëlische aanval op de Iraakse kernreactor in juni 1981. ‘Niemand wil oorlog behalve Israël’, zei de Iraakse premier woensdagavond in een interview op het Al-Jazeera netwerk.

Volgens berichten in de Arabische media heeft Israël de afgelopen maanden maar liefst zes keer militaire doelen in Irak aangevallen. Vooral getroffen werden de voorraad raketten en de opleidings­kampen, die aan een pro-Iraanse sjiitische militie behoren die bekend is als ‘Volks Rekrutering’ (Al-Hashad al-Sha’bi).

Aanvankelijk, ontkende Irak dat de ‘Volks Rekrutering’ raketten had opgeslagen, en beweerde dat de explosies in het kamp van de groep waren veroorzaakt door de hoge temperaturen en de energieproblemen, hoewel satellietbeelden en ander bewijsmateriaal duidelijk op luchtaanvallen wezen. De video’s, die op sociale netwerken circuleerden, toonden ondubbelzinnig aan dat de explosies afkomstig waren van lucht-grond raketten die op de opslagplaatsen waren afgevuurd.

Volgens verschillende rapporten hebben de bombardementen geleid tot slachtoffers, onder zowel de strijdkrachten als de milities, maar Irak censureert elk detail dat verband houdt met de aanvallen.

Israëlische functionarissen hebben niet gereageerd op de veroordelingen en verklaringen van de Iraakse premier, hoewel premier Netanyahu heeft laten door­schemeren dat de IDF actief was in Syrië en zelfs in Irak. In ieder geval wordt van Israël niet verwacht dat het de aanvallen bevestigt of ontkent. Het beleid van Israël blijft er een van dubbelzinnigheid. Bovendien is Israël momenteel diep verwikkeld in zijn eigen verkiezings­strijd en heeft het er niet echt belang bij om de kwestie nog verder te verergeren.

Vandaag is de vraag, of de verklaring van de Iraakse premier de weg zal vrijmaken voor een militaire reactie van sjiitische milities tegen Israël. Is de verklaring van de Iraakse leider een soort groen licht voor de milities, zodat Bagdad kan zeggen dat het iets deed toen het land werd geprovoceerd door de gehate ‘zionistische’ vijand?

Irak zit vandaag vol met sjiitische milities die Hezbollah-stijl training en financiering uit Iran ontvangen. De ineenstorting van het regime van Saddam Hoessein en de terugtrekking van de Amerikaanse strijdkrachten uit Irak, voordat een sterk en machtig regeringsleger werd opgericht, gaven Iran een zeldzame kans op vrijheid van handelen en uitbreiding van zijn invloed in het land.

Iran heeft een aantal milities opgericht die hun werk bijna straffeloos doen in grote delen van Irak. De Iraanse betrokkenheid bij het land heeft betrekking op de financiering, opleiding en bewapening van de sjiitische milities. De politieke, economische en religieuze interventie van Iran in de afgelopen jaren heeft van Irak een soort Iraanse satelliet gemaakt, net zoals Libanon en delen van Jemen en Syrië al vele jaren zijn.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         03-10-2019
Auteur:         Edy Cohen
Website:       http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Irak beschuldigt Israël van aanvallen – voor het eerst"

Geef een reactie