Is er in de kerk nog ruimte voor Israël?

Foto: Levi Zoutendijk

VEENENDAAL | De messiaans-joodse theoloog Mark Kinzer geeft 19 maart een lezing over de theologische plaats van Israël.

Dat doet hij tijdens een studiedag van de Jules Isaac Stichting, vernoemd naar de Frans-Joodse historicus Jules Isaac (1877-1963). Uit het werk van Isaac vloeide in 1965 de historische Nostra Aetate-verklaring voort. Daarin neemt de Roomse kerk afstand van anti-joodse theologie.

‘Tom Wright is een van de belangrijkste nieuwtestamentici van dit moment. Hij geniet intussen ook in ons land grote bekendheid. Tot nu toe is nog maar weinig aandacht gegeven aan de plaats die Wright in zijn theologie aan Israël toekent’, meldt de stichting. De Amerikaan Mark Kinzer krijgt uitgebreid de gelegenheid om vanuit messiaans-joods perspectief op die theologie in te gaan. Vervolgens reageren twee nog nader bekend te maken Nederlandse theologen op zijn betoog.

Samen gaan de theologen in gesprek over de vraag of Wrights theologie wel ruimte laat voor de historische verklaring Nostra Aetate en voor de verklaring van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ‘onopgeefbaar verbonden’ te zijn met het volk Israël. 

Jonge theologen

De internationaal gerenommeerde Wright spreekt met name de jongere generatie predikanten aan, maar heeft naast veel bewonderaars ook de nodige critici, aldus de Jules Isaac Stichting. ‘Mark Kinzer heeft groot respect voor het theologisch werk van Wright. Kinzer heeft ook veel waardering voor het feit dat Wright een belangrijke plaats toekent aan de rol van Israël en de Joodse context van het evangelie. Maar dr. Kinzer plaatst diverse stevige vraagtekens bij een aantal aspecten van Wrights theologie aangaande Israël. Hij staat hierin niet alleen. Diverse theologen van naam, waaronder de nieuwtestamenticus Larry Hurtado, hebben vragen bij het feit dat in Wrights theologie geen enkele ruimte overblijft voor een blijvende verbondstatus van het huidige Joodse volk.’

Mark Kinzer is hierover bezig met een boek dat naar verwachting eind 2018 verschijnt. ‘Kinzer is goed ingevoerd in de theologie van Wright. Hij is bij uitstek in staat om zowel de pluspunten als de schaduwzijden van Wrights theologie aangaande Israël voor het voetlicht te brengen.’

De studiedag is gericht op predikanten, theologen en studenten, maar voor iedereen toegankelijk die ‘geïnteresseerd is in de theologische vragen rond Kerk en Israël’. De lezingen van Mark Kinzer zullen – zonder vertaling – in het Engels worden gegeven en vinden plaats in de Poortkerk in Veenendaal.

Wees de eerste die reageert op "Is er in de kerk nog ruimte voor Israël?"

Geef een reactie