Israël: Hamas stal donaties World Vision

Foto: Levi Zoutendijk

GAZA | Een Palestijnse medewerker van de christelijke hulporganisatie World Vision heeft tientallen miljoenen euro’s aan donaties naar de terreurorganisatie Hamas doorgesluisd, aldus de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet.

Met het megabedrag aan giften, dat voor arme kinderen en lokale opbouwprojecten was bedoeld, werden in Gaza onder meer tunnels, wapens en salarissen van ­Hamas betaald. Daarnaast zouden bouwmaterialen – bedoeld voor projecten van World Vision – zoals staal, gereedschap en pijpen aan Hamas zijn geschonken.

Israël beschuldigt de medewerker, Mohammed El Halabi, van het “systematisch en verfijnd” doorspelen van veertig tot vijftig miljoen euro naar Hamas in de afgelopen zes jaar, nadat hij zichzelf tot eindverantwoordelijke over Gaza had opgewerkt. El Halabi werkt sinds 2004 bij de christelijke ontwikkelingsorganisatie, die werkzaam is in meer dan honderd landen en ruim veertigduizend mensen in dienst heeft. Volgens de Israëlische veiligheidsdienst ging zestig procent van het ontwikkelingsbudget voor Gaza op aan terroristische activiteiten van Hamas. Humanitaire projecten en uitgaven zouden door El Halabi compleet zijn verzonnen.

World Vision zegt in een verklaring “geschokt” te zijn over de bevindingen van Israël, maar roept het land op om de gearresteerde El Halabi een eerlijk proces te geven. Ook stelt World Vision een intern onderzoek in en wacht het met verdere conclusies totdat de bewijzen zijn geleverd. “World Vision werkt al ruim veertig jaar in Israël en Palestina, strevend naar het geven van hoop aan meer dan vijfhonderdduizend kwetsbare kinderen”, luidt de verklaring. Het goede doel beroept zich op een onpartijdige houding, “zonder enige betrokkenheid in politieke, militaire of terroristische activiteiten”.

Hamas wijst de Israëlische aantijgingen van de hand en zegt dat het geen enkele relatie heeft met World Vision.

Wees de eerste die reageert op "Israël: Hamas stal donaties World Vision"

Geef een reactie