Uniek Joods koor geeft Joods Dordrecht een stem en slaat bruggen

DORDRECHT | Het Ivrietkoor Al Naharot (‘Bij de grote rivieren‘) is vrijwel uniek in Nederland in opzet en doel.

Zingen doet het Ivrietkoor in het Ivriet (modern Hebreeuws) en soms in het Jiddisch, een klassieke Duits-Hebreeuwse taal. Daarnaast zingt het ook Tehilim – Psalmen. De zanggroep wordt geleid door Joden uit Dordrecht. De dagelijkse leiding is in handen van Bertie Rodrigues; de dirigent is Doron Peper (Carmel Music). Beiden zijn Joods, net als het kernteam. Ook mensen van verschillende achtergrond, waaronder christelijke, zingen in het koor, dat in 2012 werd opgericht.

Na jaren van afwezigheid voelden Joodse medeburgers uit Dordrecht en hen die zich verbonden voelen met de Hebreeuwse cultuur de behoefte om de Joodse stem weer te laten klinken in de regio Dordrecht. Het koor staat dan ook open voor iedereen die affiniteit heeft met de cultuur en muziek van Israël.  Het gaat het koor vooral om de prachtige melodieën die vanuit de hele wereld in de smeltkroes van Israël zijn samengekomen. Op die manier wil Al Naharot een bruggenbouwer zijn tussen diverse culturen.

Het Joodse koorlid Betty vertelt op de site: “Het leuke is dat sommige liederen me doen teruggaan naar de tijd dat ik pas in Israël was en op de vrijdagmiddag de radio liedjes speelde die de komst van de sabbat inluidden, maar waarvan ik de betekenis nog niet kon begrijpen. En nu, dertig jaar later krijg ik plotsklaps de tekst en uitleg onder ogen”. Het koorlid hoopt dat Al Naharot in de toekomst “een sterk en bekend koor” mag worden. “Zeker nu de wereld zo duister wordt en de toon tegenover Israël en het joodse volk zo negatief.”

Al Naharot geeft jaarlijks diverse uitvoeringen. Zo zong het op Jom haSjoa, de 4-meiherdenking (filmpje), en in twee synagoges, op diverse korenfestivals, op een gymnasium en onlangs bij een christelijke, Israëlgezinde organisatie. Belangstellenden kunnen altijd een avondje meezingen, op dinsdagavond.

Wees de eerste die reageert op "Uniek Joods koor geeft Joods Dordrecht een stem en slaat bruggen"

Geef een reactie