Israël reageert op onzekere verkiezingsuitslag

Foto: Levi Zoutendijk

De Israëlische pers weet niet zeker hoe ze de verkiezing moeten duiden, en ambtenaren zijn zeer terughoudend met het bekend maken van voorlopige resultaten. De krantenkoppen weerspiegelen de dubbel­zinnigheid van de pat­stelling in de verkiezings­uitslag van gisteren.

Hieronder een aantal commentaren van Israëlische dagbladen op de dubbelzinnige resultaten van de verkiezingen.

Israel Hayom: ZOEKEND NAAR EEN UITWEG
Terwijl de Israëli’s wachten op de eindresultaten, lijkt het erop dat er geen echte winnaar is bij de verkiezingen. Noch de rechtse noch de linkse partijen eisten een duidelijke meerderheid op, en geen van beiden is in staat om de meerderheid van 61 zetels te bereiken, die nodig is om een coalitieregering te vormen.

Tot grote ontsteltenis van alle Joodse partijen, groeide de nieuw gevormde antizionistische Gezamenlijke Arabische Lijst en deze is nu de derde grootste politieke partij in Israël.

Yediot Achronot: REGERING GOED IN DE KNOOP
Netanyahu was niet in staat om het rechtse blok van 61 zetels te bereiken, dat nodig is om een regering te formeren en hem nog een termijn als premier te garanderen.

De Kahanisten zijn uit de regering, nadat ze er niet in geslaagd zijn het minimum aantal stemmen te halen dat nodig is om in de Knesset te zitten (Rabbi Meir Kahane was de oprichter van de Joodse Verdedigingsliga en de Kach-partij in Israël, een ultraorthodoxe, rechtse groep die door velen als extreem wordt beschouwd. De groep werd in 1988 uitgesloten van deelname aan de verkiezingen wegens het aanzetten tot racisme).

Ha’aretz: NETANYAHU’S BLOK STAAT VOOR, MAAR HEEFT GEEN MEERDERHEID
De Gezamenlijke Arabische Lijst is sterk gegroeid. De linkse Arbeids- en Democratische partijen hebben het gehaald, en de Kahanisten zijn eruit.

Ynet: NETANYAHU EN RECHTSE PARTIJEN HEBBEN GEEN MEERDERHEID
De aandacht zal zich nu richten op president Re’oeven Rivlin, die de kandidaat zal kiezen die volgens hem de beste kans heeft om een stabiele coalitie te vormen, maar als dat niet werkt, komen er nogmaals nieuwe verkiezingen.

Jeruzalem Post: LIEBERMAN’s GAMBIET SLAAGT, YISRAEL BETENOE BLIJFT KINGMAKER
Avigdor Lieberman, leider van de centrumpartij Yisrael Betenoe (Israël Ons Huis), verdubbelde bijna zijn aanhang en is met 9 of 10 zetels nu de sleutelfiguur die Netanyahu aan de top kan brengen en hem premier kan maken. Lieberman houdt er echter aan vast, dat hij niet bereid is om zich bij een coalitie aan te sluiten waaraan ultraorthodoxen deelnemen, tenzij zij toegeven aan eisen op het gebied van militaire dienstplicht, het verlichten van beperkingen op Shabbat en het geven van zionistisch onderwijs in Orthodoxe religieuze scholen.

Hier is het geschatte aantal zetels dat elke partij krijgt, nadat meer dan 90% van de stemmen is geteld. De eindresultaten kunnen deze cijfers licht wijzigen. Er zijn minimaal 61 zetels nodig om een coalitieregering te vormen. Tussen haakjes staan de resultaten van de verkiezingen in april 2019.

Blauw & Wit (Gantz/Lapid – Centrum-Links) 32 (35)

Likud (Netanyahu – rechts) 32 of 31 (Likoed 35, Kulanu 4))

Gezamenlijke Arabische lijst (links – antizionistisch) 12 of 13 (6 + 4)

Lieberman – Yisrael Betenoe (Centrum) 9 (5)

Shas (Ultraorthodox – rechts) 9 (8)

Verenigd Torah-Jodendom (rechts) 8 (8)

Verenigd Rechts (rechts) 7 (URWP 5)

Arbeid – Gesher (links) 6 (Arbeid 6)

Democratisch kamp (links) 5 (Meretz 4)

Totaal: Rechts 56 of 55, Links 55 of 56, Centrum 9.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         19-09-2019
Auteur:         David Lazarus
Beeld:           Screenshot youtube
Website:       www.joods.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Israël reageert op onzekere verkiezingsuitslag"

Geef een reactie