Israël onder de tien gezondste volken ter wereld

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | Israël is een van de tien gezondste naties, volgens de nieuwste uitgave van de Bloomberg Index van de gezondste landen in het jaar 2019, die 169 landen sorteert op factoren die aan de algemene gezondheid bijdragen. Israël staat met 54 punten vóór de Verenigde Staten.

Door David Lazarus

Het bericht, dat zondag werd gepubliceerd, laat zien dat er vijf Europese landen in de top-10 staan: Spanje (plaats 1), IJsland (plaats 3), Zwitserland (plaats 5), Zweden (plaats 6) en Noorwegen (plaats 9). Japan was het gezondste Aziatische volk. Israël zakte van plaats 9 in het jaar 2017 naar plaats 10.

In de Bloomberg Index worden de landen gerangschikt op levensverwachting, toegang tot medische zorg, hygiëne en voeding. Landen worden voor tabaksgebruik, vetlijvigheid en andere gezondheidsrisico’s ‘gestraft’.

Eetgewoonten

Onderzoekers zeggen dat de eetgewoonten aanwijzingen zouden kunnen geven voor de gezonde bevolking van Israël en die van Spanje. Het is bekend dat mediterrane diëten met groente, olijfolie. knoflook, en peulvruchten zoals linzen, sesam, choemoes en tahina de kans op hart- en vaatziekten verminderen en vet afbreken.

In de Verenigde Staten daalt de levensverwachting op basis van sterfgevallen door overdoseringen en zelfmoorden. Amerika stond op plaats 64, wat deels veroorzaakt wordt door zeer veel zwaarlijvigheid. Volgens de meest recente schattingen hebben ongeveer 40 procent van de inwoners, dat is meer dan 93 miljoen burgers, overgewicht en zijn ze ziekelijk.

China, met zijn 1,4 miljard inwoners, steeg drie plaatsen naar 52. Volgens opgave van het Institute for Health Metrics and Evaluation zal de levensverwachting in China die van de VS tegen 2040 overstijgen.

De Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara waren 27 van de 30 meest ongezonde landen van de ranglijst. De andere waren Haïti, Afghanistan en Jemen. Mauritius was de gezondste lan van Afrika ten zuiden van de Sahara en stond wereldwijd op plaats 74, omdat het in een regio ligt die nog steeds last heeft van sterfte door infecties, maar het had de laagste sterfelijkheid ten gevolge van overdraagbare ziekten.

Wees de eerste die reageert op "Israël onder de tien gezondste volken ter wereld"

Geef een reactie