Israël zal dankzij de Mossad vertegenwoordigd zijn op de Wereldexpositie in Dubai 2020

Foto: Levi Zoutendijk

 

Mossad-chef Yossi Cohen regelde de deelname van een Israëlische delegatie aan Expo 2020, te organiseren vanaf 20 oktober 2020 in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, meldde Kan 11 dinsdagavond. De naam van Israël wordt prominent weergegeven op de lijst van de voorlopig 132 deelnemende landen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was uitermate opgetogen dat de organisatoren besloten hadden om de Joodse staat uit te nodigen. De premier zei hierover: “Ik verwelkom de deelname van Israël aan de expo in Dubai. Het is een andere uitdrukking van de toenemende status van Israël in de wereld en in de regio.

De contacten tussen hoge ambtenaren van de Verenigde Arabische Emiraten en de Mossad vonden recent plaats, volgens het rapport, en bevatten ook technische details over de komst van Israëli’s in Dubai en bezorgdheid over de veiligheid tijdens hun verblijf.

De Wereldexpositie duurt maximaal zeven maanden, volgens de regels opgesteld door de algemene vergadering van Bureau International des Expositions (BIE) in Parijs, die Dubai de hosting op 27 november 2013 toekende.

Er zijn geen diplomatieke banden tussen Dubai en Israël, en na de aankondiging door Israel van het Israëlische ministerie van deelname aan de beurs, hebben de organisatoren van de VAE aan Kan 11 duidelijk gemaakt dat “de uitnodiging om de Expo 2020 bij te wonen geen verandering in de relaties tussen de VAE en Israël, op diplomatiek of op een ander niveau.”

Israël’s deelname aan de expo blijft dus voor vele landen problematisch in het bijzonder in de Arabische en moslimwereld. Toch zal de stand van Israël er prijken naast andere deelnemende landen zoals België en Nederland maar ook tussen landen uit het Midden-Oosten zoals Jordanië en Egypte, waarmee de Joodse staat wel officiële betrekkingen onderhoudt.

Andere moslimlanden en leden van de 57-landentellende Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) en of leden van de 22 landen tellende Arabische Liga die Israël heel wat minder genegen zijn, zullen er ook zijn zoals o.a. Irak, Iran, Soedan, Jemen, Tunesië, Libanon, Koeweit, Marokko, Oman, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië, Turkije e.a. Het is voorlopig niet bekend of ‘Palestina’ ook zal deelnemen.

De belangrijkste site van Expo Dubai 2020 bevindt zich op 1083 hectare tussen Dubai en Abu Dhabi. Het masterplan, ontworpen door het Amerikaanse HOK, is georganiseerd rond een centraal plein, Al Wasl, omsloten door drie grote paviljoens die zullen worden gebouwd door Al-Futtaim Carillion, elk gewijd aan een subthema.

Dubai heeft de nadruk gelegd op investeringen in verschillende sectoren, zoals economische groei, onroerend goed, milieunormen en openbare aangelegenheden. Onlangs heeft Dubai grote investeringen in Real Estate gedaan en ’s werelds grootste Solar Power-project geïntroduceerd, dat op het punt staat te beginnen met de openingsbel van Expo 2020.

Het initiatief Dubai Happiness Agenda biedt 16 programma’s onder vier thema’s met 82 projecten om de bewoners van de stad te mobiliseren met als doel om het tegen 2020 de gelukkigste plaats op aarde te maken. Dankzij de presence van Israël op Dubai Expo 2020 moet dat zeker kunnen lukken. 


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israel to take part in Dubai Expo 2020” van 25 april 2019 op de site van Yahoo/AFP Relax News

♦ naar een artikel van David Israel “Report: Mossad Arranged Israel’s Participation in Expo 2020 in Dubai” van 1 mei 2019 op de site van The Jewish Press

Bron: www.brabosh.nl

Wees de eerste die reageert op "Israël zal dankzij de Mossad vertegenwoordigd zijn op de Wereldexpositie in Dubai 2020"

Geef een reactie