Jonge archeologie: Jordaanse munitie bij de Klaagmuur

Op 29 mei, dat is 28 Iyar op de Hebreeuwse kalender, vieren we Jeruzalemdag, Yom Yeroeshalayim. Op deze datum in 1967 werd tijdens de Zesdaagse Oorlog Oost-Jeruzalem bevrijd van de Jordaanse bezetting. Twee jaar geleden werden Jordaanse wapens en munitie uit deze oorlog aangetroffen bij opgravingen onder de lobby van de Westelijke Muur tunnels.

De Western Wall Heritage Foundation en archeologen van de Israel Antiquities Authority (IAA) werden verrast door de vondst van 10 magazijnen voor een Bren licht machinegeweer vol met kogels, twee bajonetten van een Brits Lee Enfield geweer, en andere geweeronderdelen. De munitie was verborgen in de bodem van een waterreservoir uit de tijd van het Britse Mandaat.

In het gebied werden opgravingen uitgevoerd ter voorbereiding van een nieuwe rondleiding naast de bestaande Westelijke Muur Tunnels rondleiding.

Dr. Barak Monnickendam-Givon en Tehila Sadiel, directeuren van de opgraving namens het IAA, zeiden dat ‘we gewoonlijk bij opgravingen oude vondsten van een of tweeduizend jaar geleden vinden, maar deze keer kregen we een glimp van de gebeurtenissen die 53 jaar geleden plaatsvonden, bevroren in de tijd in deze watercisterne. Blijkbaar is dit een munitiedepot dat opzettelijk werd verborgen door soldaten van het Koninklijke Jordaanse Leger tijdens de Zesdaagse Oorlog, misschien toen de IDF de Oude Stad bevrijdde.’

Ongeveer een maand daarvoor publiceerden de archeologen hun bevindingen over een uitgebreid ondergronds netwerk dat in de rotsen was uitgehouwen en dat werd blootgelegd aan de voet van een indrukwekkend 1.400 jaar oud openbaar gebouw.
Het waterreservoir dat wij opgroeven diende voor de woonstructuren van de Moghrabi-wijk, die werd gebouwd in het gebied van wat nu het Westelijke Muur Plein is.

De ontdekking van de munitie-opslagplaats voor lichte Bren machinegeweren komt overeen met twee andere geweren die ongeveer anderhalf jaar geleden werden gevonden in een andere waterput op het Westelijke Muur Plein.

De Western Wall Heritage Foundation verklaarde woensdag dat ‘naast andere glorieuze ontdekkingen van het verleden van onze natie uit de Tweede Tempel­periode, we ook blij zijn met de ontdekking van vondsten uit de oorlog van deze afgelopen generatie om het hart van de Joodse natie terug te geven en de stenen van de Westelijke Muur te kunnen aanraken.’
‘Deze ontdekking is een voorrecht voor ons – om de wonderen van de Schepper van het Universum op deze plaats te kunnen erkennen,’ zei de organisatie.

Bron: Israel Today.

Wees de eerste die reageert op "Jonge archeologie: Jordaanse munitie bij de Klaagmuur"

Geef een reactie