Koude douche voor Palestijnen bij de Verenigde Naties

Foto: Levi Zoutendijk

Iedereen was verrast, toen deze week de VN de fictieve ‘Staat Palestina’ aan de schandpaal nagelde wegens schendingen van de internationale normen en wetten. De Palestijnen, die gewend waren aan een voorkeursbehandeling, waren misschien wel het meest verbaasd.

Tientallen jaren hebben de Verenigde Naties zich om onverklaarbare redenen gebogen (tenzij ze een onderliggende religieuze agenda hanteren), om de Palestijnse nationalistische zaak te steunen en de grove Palestijnse schendingen van zowel de ondertekende verdragen als de mensenrechten onder het tapijt te vegen.

Vergeet niet dat de zogenaamde ‘Palestijnse’ Arabieren de enige ‘vluchtelingenbevolking’ zijn van de vele groepen vluchtelingen op de wereld, die een eigen VN-orgaan hebben, de United Nations Relief and Work Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA).

Vergeet ook niet dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties de Palestijnse Autoriteit nooit heeft gecensureerd voor gedocumenteerde, geïnstitutionaliseerd misdaden, ook al veroordeelt deze Israël routinematig, vaak op basis van ‘horen zeggen’.

Maar deze week leken de tafels te zijn omgedraaid, al was het maar een beetje.

Voor het eerst werd een vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit (die eigenlijk als vertegenwoordiger van de fictieve ‘Staat Palestina’ werd aangesproken) door de mede-vertegenwoordigers van de Verenigde Naties aan de schandpaal genageld wegens schendingen door zijn regime van de internationale normen en wetten.

Opmerkelijk was, dat de leden van de VN-commissie voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie vooral wilden weten, waarom de Palestijnse Autoriteit beweerde actie te ondernemen tegen rassendiscriminatie, terwijl daarentegen in de schoolboeken, die zij gebruiken voor jonge kinderen, openlijk wordt opgehitst tegen Joden.

Opgemerkt zij dat deze kwestie door het hoofd van de Braziliaanse delegatie aan de orde is gesteld. Dat is niet verwonderlijk, gezien de steeds nauwere betrekkingen van zijn land met Israël. Deze ene vertegenwoordiger van de commissie was genoeg om nog meer vertegenwoordigers te winnen voor de veroordeling van de Palestijnen.

‘Wat er deze week is gebeurd, is ongekend’, werd citeerde Hillel Neuer, directeur van UN Watch, geciteerd door de Times of Israel. ‘Sinds 1974, toen Yasser Arafat en de PLO werden verwelkomt in de Verenigde Naties, is dit de eerste keer dat de schijnwerpers van de wereldorganisatie officieel op Palestijns racisme, discriminatie en antisemitisme gericht zijn’.

De Palestijnse vertegenwoordiger, vice-minister van Buitenlandse Zakenvoor multilaterale zaken Ammar Hijazi, verwierp de kritiek zoals verwacht en kletste alleen maar Ramallah’s vermeende verzet tegen racisme na.

Ondanks Hijazi’s dubbelzinnigheid, werd er een vonkje ontstoken. En het is niet moeilijk voor te stellen dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op die vonk blazen totdat er een brand ontstaat die alles zal afbranden wat de Palestijnse Autoriteit de afgelopen 25 jaar denkt te hebben bereikt,.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   16-08-2019
Auteur:   Ryan Jones
Website: http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Koude douche voor Palestijnen bij de Verenigde Naties"

Geef een reactie