Ligt de berg Sinaï in Arabië? Israëli’s reageren verdeeld

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | De Israëlische media schreven dinsdag over de recente bewering van christelijke onderzoekers, dat de echte berg Sinaï in Saoedi-Arabië ligt, en dat de Saoedische autoriteiten binnenkort de heilige berg zouden kunnen bulldozeren om te voorkomen wat zij ‘afgodische’ aandacht noemen.

De Doubting Thomas Research Foundation probeert al jaren te bewijzen dat de Bijbelse doortocht door de Rode Zee plaatsvond tussen het Sinaï-schiereiland en wat nu Saoedi-Arabië is, en dat de echte berg Sinaï zich in het olierijke koninkrijk bevindt op een plek die bekend staat als Jabal al-Lawz.

In een onlangs gepubliceerde videoclip zien we dat de directeur van de organisatie, Ryan Mauro, in het geheim Jabal al-Lawz bezocht voordat hij door de lokale bevolking wordt weggejaagd. Mauro beweert dat het Saoedische regime weet dat de berg in kwestie de Bijbelse berg Sinaï is, en er alles aan doet om te voorkomen dat dit feit in de openbaarheid komt.

Een lokale jihadi, die hij in de video interviewde, leek het daarmee eens te zijn: ‘Toen ik in de jihadwereld was wisten we allemaal dat de berg Sinaï in Saoedi-Arabië lag’, zegt de jihadi terwijl hij door een stemvervormer spreekt met zijn gezicht verborgen. ‘De mensen erbuiten hadden geen idee dat het daar was,’ vervolgde hij. ‘Wij strijders wilden niet dat iemand het wist, en we wisten dat de Saoedische regering het verborg en het met beveiliging beschermde en we waren het er allemaal mee eens’.

Als die inspanningen om de locatie geheim te houden van wat volgens hem de echte berg Sinaï is, zouden falen, dan maakt Mauro zich zorgen dat Saoedi-Arabië een van de bekendste heilige plaatsen van de Bijbel zou kunnen verwoesten.

De reacties op het verhaal op het Israëlische nieuwsportaal Walla! varieerden van verontwaardiging, dat deze christenen dachten dat zij het beter wisten dan de Joodse bronnen, tot minachting voor allen die denken dat de Exodus als verslag in de Bijbel zelfs echt is.

Een opiniepeiling aan het einde van het Walla! artikel vond dat 83 procent van de respondenten gelooft dat de Exodus uit Egypte echt is gebeurd, hoewel sommigen niet zeker weten of het gebeurd is zoals het in de Bijbel is opgetekend. Elf procent van de respondenten aan de peiling zei dat de Exodus een sprookje is, dat leek ook het standpunt van meesten die de moeite namen om een commentaar te geven.

Dit bericht verscheen voor het eerst op de website www.israeltoday.nl

Wees de eerste die reageert op "Ligt de berg Sinaï in Arabië? Israëli’s reageren verdeeld"

Geef een reactie