VS-vredesplan is klaar, inhoud geheim tot verkiezingen

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | Het werk aan het Amerikaanse vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, de zogenaamde ‘deal van de eeuw’, zou zijn afgerond. Dit meldden twee hooggeplaatste leden van de Amerikaanse regering gisteren aan de televisiezender Fox News.

Het uitgewerkte vredesplan dat ongeveer 200 pagina’s telt zou zijn overhandigd aan de Amerikaanse president Donald Trump, die zich tevreden zou hebben getoond over de parameters van de overeenkomst. In totaal hebben slechts vijf personen toegang tot de inhoud van het vredesplan. De Amerikaanse president werd over de details van het plan geïnformeerd door de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, de speciale gezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt en de schoonzoon van Trump, Jared Kushner.

Het vredesplan zal echter niet vóór de Israëlische verkiezingen van 9 april worden gepubliceerd. ‘Wij zullen niets doen om de veiligheid van Israël in gevaar te brengen’, aldus de leden van de regering-Trump. Zij zeiden ook dat president Trump er veel vertrouwen in heeft dat het plan de vrede kan bevorderen.

In januari citeerde de Israëlische televisiezender Channel 13 Amerikaanse bronnen en gaf details over het Amerikaanse vredesplan. Er zullen onder andere twee hoofdsteden in Jeruzalem bestaan. In het westen, de hoofdstad van Israël en in het oosten de hoofdstad van een Staat Palestina.

De publicatie van deze details werd daarna bekritiseerd door speciaal gezant Jason Greenblatt en beschreven als speculatie. De inhoud van het plan is bij zeer weinig mensen bekend.

Aan Palestijnse zijde wordt het Amerikaanse plan, de ‘deal van de eeuw’, nog steeds verworpen. Daarom hebben zij dan ook geen vertegenwoordigers naar de vredesconferentie gestuurd, die deze week in Warschau zal plaatsvinden.

Dit bericht verscheen voor het eerst op de website www.israeltoday.nl

Geef een reactie