Machmoud Abbas weigert belastinggelden van Israël

Foto: Levi Zoutendijk

Als reactie op het besluit van de Israëlische regering, om wegens de maandelijkse ‘salaris’betalingen aan terroristen en hun gezinnen, vijf procent van de voor de PA geïnde belastinggelden in te houden, heeft de Palestijnse chef Machmoud Abbas nu verklaard dat hij helemaal wil afzien van de door Israël geïnde belastinggelden.

Volgens opgave van het Israëlische Ministerie van Financiën int Israël in Judea en Samaria en de Gazastrook voor de Palestijnen belastinggelden ter hoogte van rond 700 miljoen shekel (ca. 170 miljoen euro) en maakt elke maand, na aftrek van de te betalen rekeningen voor water, stroom en medische zorg, een bedrag van 600 miljoen shekel (ca. 146 miljoen euro) over.

Zondag heeft de Israëlische regering besloten om vijf procent van de gelden in te houden, omdat de Palestijnse Autoriteit maandelijkse salarissen aan terroristen en hun gezinnen blijft overmaken en daarmee de terreur blijft steunen.

Gisteren zei Palestijnse leider Abbas, dat hij er de voorkeur aan geeft om deze bedragen aan de ‘martelaren’ en hun gezinnen door te betalen, dan slechts een deel van de belastinggelden van Israël te krijgen. ‘We weigeren de belastingen, we willen die niet’, zei Abbas. ‘Ook al hadden we nog maar 20 of 30 miljoen dollar – het bedrag dat we aan de gezinnen van de martelaren betalen – dan zouden we dit bedrag ook aan de gezinnen van de martelaren betalen,’ zei hij verder nog.

De afgelopen tijd heeft de Palestijnse Autonomie grote verliezen geleden. Eerst sneed president Donald Trump flink in de steunbetalingen vanwege de salarissen voor terroristen, vervolgens verklaarden de Palestijnen afgelopen maand dat ze afzien van de jaarlijkse Amerikaanse betaling van 60 miljoen dollar voor de veiligheidstroepen, uit angst voor aanklachten in het kader van de nieuwe Amerikaanse anti-terreurwetten.

Het nu verklaarde afzien van de belastinggelden zou een groot verlies op het Palestijnse budget betekenen. Maar misschien staan er ook ditmaal weer landen van de Europese Unie klaar om ze uit de brand te helpen, zoals ook in het verleden al gebeurde.

Dit bericht verscheen voor het eerst op Israel today

Wees de eerste die reageert op "Machmoud Abbas weigert belastinggelden van Israël"

Geef een reactie