Meeste Israelis vinden dat Netanyahu moet stoppen wegens zijn juridische problemen

Foto: Levi Zoutendijk

Een meerderheid van de Israëli’s vindt dat premier Benjamin Netanyahu onmiddellijk moet aftreden als hoofd van de Likud-partij in het licht van zijn ernstige komende aanklachten, volgens een vandaag vrijgegeven enquête door het Israel Democracy Institute , een leidend onderzoeksbureau.

Meer dan de helft van de respondenten (53,5 procent) van de enquête vindt dat Netanyahu nu moet aftreden als hoofd van Likud, terwijl 65% vindt dat hij dit moet doen als hij wordt aangeklaagd. 24% verzet zich tegen zijn aftreden als leider van Likud, aldus de Times of Israel.

In het licht van de voortdurende politieke impasse in Israël, vroeg de enquête ook naar steun voor een rotatieovereenkomst waarbij Netanyahu en zijn Nlue & White rivaal Benny Gantz als premier zouden roteren als voorwaarde voor het vormen van een eenheidsregering.

Zesenvijftig procent van het Israëlische publiek steunt een Gantz-Netanyahu-rotatieovereenkomst, volgens de peiling, terwijl 32% tegen een dergelijke regeling is.

Ook zegt 56% van de respondenten dat ze een politiek systeem steunen dat twee grote partijen heeft, terwijl een derde hiertegen is. De tegenstand is het grootst bij aanhangers van kleinere partijen, met name bij de ultraorthodoxe Shas- en Untied Torah partijen, die een centraal onderdeel van de meest recente regeringen zijn geweest.

Ten slotte vroeg de peiling of kiezers dezelfde partij zouden steunen als er vandaag een derde verkiezingsronde zou worden gehouden. Alle UTJ-aanhangers zeggen dat ze dat zouden doen, net als 90% van de kiezers op de Joint Arab List, 88,5% van de Likud-stemmers, 85% van de Democratische kamp-stemmers, 84% van de Blue & White stemmers, 76% van de Yamina-stemmers, 70% van de Shas-stemmers en 64% van de Labour-Gesher-stemmers.

In een potentieel verontrustend teken voor Avigdor Lieberman, wiens Yisrael Beytenu na de verkiezingen van vorige maand steeg van vijf naar acht zetels in de Knesset en “kingmaker” werd, zegt slechts 51,5% van de kiezers van Yisrael Beytenu dat ze de partij weer zouden steunen.

De peiling, uitgevoerd door het Guttman Center voor publieke opinie en beleidsonderzoek van IDI, werd uitgevoerd tussen 3-6 oktober. Het bestond uit 601 stemmers en had een foutenmarge van 4,1%.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   22-10-2019
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:     Screenshot YouTube
Website: Joods.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Meeste Israelis vinden dat Netanyahu moet stoppen wegens zijn juridische problemen"

Geef een reactie