Missionerende discipelen verdrukt

Traditioneel staat de Here Jezus centraal bij verfilmingen over de Evangeliën. In de tv-serie ‘The chosen’ staan echter de (potentiële) discipelen centraal. Toch is Hij wel de dominante Persoon. In het derde seizoen van deze Tv-serie gaat het om de zendingsopdracht van de apostelen en de problemen die zij daardoor ondergaan. Hoe is dat verfilmd?

Het is voorstelbaar dat het voor discipelen van de Here Jezus niet makkelijk was bij Hem te horen. Ze kregen met allerlei uitdagingen te maken. Op de eerste plaats deed Hij dingen die ze vaak totaal niet begrepen. Dat waren aanvankelijk nog positieve zaken. Het werd anders toen Hij ook scherp en veroordelend begon te worden tegen godsdienstige leiders en over Isra‘Els geloofskwaliteit.
Deze negatieve uithalen namen toe. Zelfs tegen Zijn discipelen. Dat gaf spanningen.

Ook als ze Zijn onderwijs en bevelen toepasten en als Hij herhaaldelijk het ogenschijnlijk onmogelijke van hen vroeg. Maar als er dan steeds weer een uitkomst volgde, dan is er grote verbazing en blijdschap. Verder worstelden de discipelen steeds vaker met hun verleden of werden ermee geconfronteerd.

Verschillende verhaallijnen
Naast het verhaal over het leven van de Here Jezus worden fictieve levensverhalen getoond van mensen in verband ermee. Deze gaan over de discipelen, de Isra‘Eliem en hun godsdienstige leiders en de heidenen. In die laatste groep spelen de Romeinen een aparte en nadrukkelijke rol door hun aanwezigheid in het beloofde Land als bezetters gericht op handhaven van hun orde en van ‘rust’. Een spion volgt hen nauwgezet.

Belangrijkste verhaallijnen in dit seizoen (8 afleveringen) zijn het zendingswerk van 12 leidende discipelen, Simon en Eden in een huwelijkscrisis, problematiek van Mattheus, verliefdheid tussen Thomas en Ramah en omgang met de heidenen.

Deze zaken spelen tijdens het openbare optreden van de Here Jezus, zoals de zogenoemde Zaligspreking, de wonderbaarlijke voedselvermenigvuldiging en lopen op water. Ook komt de worsteling van Joods leiderschap (meestal negatief, maar ook positief) met Hem naar voren.

Evaluatie
Dit is het derde seizoen van een bijzondere en dramatische tv-serie over de Evangelieverhalen. Net als in de vorige seizoenen komen er fragmenten in voor die zeer sterke emoties (ontroering) kunnen veroorzaken.

Deze serie heeft een dubbele kijkbeleving; persoonlijke verhalen van verschillende hoofdpersonen, zoals in een normale tv-serie, worden gecombineerd met de verfilming van waargebeurde Bijbelverhalen. Een mengeling van feitelijke en fictieve gebeurtenissen, met nadruk op het laatste. Zo overkomt en doet de Here Jezus in deze film dingen die niet evident zijn.

Deze moderne Bijbelverfilming kent onvermijdelijk ook Bijbelinterpretatie aspecten. Zo is er een toenemende aandacht voor de inclusie van heidenen, het van God afgeweken zijn van het Joodse volk en het Judaïsme, waaraan de Here Jezus en Zijn discipelen Zich zouden hebben geconformeerd. Hierin zitten zaken waarover op z’n vroegst pas na de eerste eeuw Joodse consensus bestond of zijn ingevoerd.

Waarschijnlijk is dit derde seizoen de beste tot nu toe. Deze dvd is zeer aanbevolen.


Chosen, The, seizoen 3. 2023, Angel studios, distributie: Neema, c. 530 min., € 29,99, ISBN: 9789492925732.

Wees de eerste die reageert op "Missionerende discipelen verdrukt"

Geef een reactie