Muziekvideo: Als ’t harte huilt, hoort alleen God

Deze week gedenken we, zowel in Nederland als in Israël, de oorlog. In Israël zelfs meerdere oorlogen; de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 werd gevolgd door o.a. de Zesdaagse Oorlog in 1967, de Yom Kippoer­oorlog in 1973 en de Libanonoorlog in 1982.

Oorlog is een tijd van ellende, dood en verdriet. Daarvan spreekt het lied Shema Yisrael – Als het hart huilt. Shmuel Albaz schreef de tekst na de wrede moord op twee Israëlische reservisten in Ramallah in 2002, Arles Tzfadia maakte de sterke melodie, en het lied werd uitgevoerd door Sharit Chadad.

Voor de Hebreeuwse tekst en de uitspraak zie Les 130.

Een zingbare Nederlandse vertaling:
Als ’t harte huilt, is er slechts God die luistert,
de pijn stijgt uit de diepte van de ziel.
Een mens valt om, voordat hij zal bezwijken,
doorsnijdt de stilte met een kort gebed.

Hoor Israël, mijn God, de machtige bent U,
het leven gaf U mij, ja alles gaf U mij.
Een traan in ’t oog, het hart dat huilt in stilte,
en als het harte zwijgt, dan schreeuwt de ziele.

Hoor Israël, mijn God, ik ben nu heel alleen,
versterk mijn kracht, o Heer, en overwin mijn angst.
De pijn is groot, geen plaats om heen te vluchten,
maak dat het nu stopt, ik heb totaal geen kracht meer.

Als ’t harte huilt, dan gaat de tijd niet verder.
de mens ziet heel zijn leven plotseling.
Hij vreest te gaan, naar het nog onbekende,
en tot God roept hij, staand voor de kloof.

Wees de eerste die reageert op "Muziekvideo: Als ’t harte huilt, hoort alleen God"

Geef een reactie