Muziekvideo: Go Down, Moses

De tekst van het lied beschrijft de bevrijding van het oude Joodse volk uit de Egyptische slavernij, een verhaal uit het Oude Testament, dat in deze weken wordt gelezen in en buiten de synagogen.

Voor tot slaaf gemaakte Afro-Amerikanen was het verhaal zeer krachtig, omdat zij zich konden herkennen in de ervaringen van Mozes en de Israëlieten die tot slaaf waren gemaakt door de farao, en het bevat de hoopvolle boodschap dat God hen die vervolgd worden zal helpen. Het lied verwijst ook naar de rivier de Jordaan, waarnaar vaak werd verwezen in spirituals die het bereiken van de vrijheid beschreven, omdat een dergelijke daad van weglopen vaak inhield dat één of meer rivieren moesten worden overgestoken.

Het oorspronkelijke lied, geschreven rond 1861, is enige tijd verboden geweest in de VS, omdat het werd beschouwd als een oproep om een einde te maken aan de slavernij, die in die jaren gebruikelijk was in de zuidelijke Staten van de VS. Van 1861 tot 1865 woedde in de VS de burgeroorlog tussen de noordelijke en de zuidelijke Staten, die een einde maakte aan de slavernij.

U mag luisteren naar een ondertitelde uitvoering voor Louis Armstrong met zijn karakteristieke ruwe stem. Hij zingt een nieuwere versie van de tekst, die als spiritual (geestelijk lied) wordt beschouwd.

Bronnen: en.Wikipedia, nl.wikipedia.
Illustratie: jw.org.
Voor een lange versie van de tekst, zie Itunesu

Wees de eerste die reageert op "Muziekvideo: Go Down, Moses"

Geef een reactie